1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotivakuutus tarvitaan myös palvelukotiin – Kunta ei yleensä vastaa vanhuksen omaisuudesta

Jos murtovaras vie julkisesta palvelukodista arvo-omaisuutta, ei kunta sitä todennäköisesti korvaa. Asukkaan on otettava itse kotivakuutus.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Rovaniemellä sijaitsevasta Rautiosaaren palvelukodista vietiin vanhusten omaisuutta maaliskuussa. Vorot olivat tulleet rakennukseen sisälle avoimesta ikkunasta. He olivat saaneet auki kaapin, jossa säilytettiin palvelukodin asukkaiden käteisvaroja ja jopa pankkikortteja tunnuslukuineen.

Talon tapa on, että dementiayksikön asukkaiden arvotavarat jäävät toimistoon jotta ne varmasti säilyvät.

Jos korvausta haluaa, se edellyttää kuitenkin asukkaalta palvelutaloon otettua kotivakuutusta.

Rautiosaaren palvelukoti sijaitsee Rautiosaaressa n. 18 km Rovaniemeltä etelään. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Laki ei velvoita kaupunkia laajoihin vakuutuksiin

Rovaniemen kaupungilla on olemassa yleinen vastuuvakuutus, mutta se ei velvoita korvaamaan rikollisen aiheuttamaa vahinkoa.

– Lähtökohta on, että jos on rikoksella aiheutettu vahinko, niin rikolllinenhan siitä vastaa ensisijaisesti. Kaupungin vastuuhan edellyttää sitä, että siinä on kaupungilla huolimattomuus ja tahallisuus mukana, Rovaniemen kaupunginlakimies Pekka Lemmetty sanoo.

– En ole poliisin tutkintapöytäkirjaa nähnyt, mutta minun käsitykseni mukaan arvoesineet olivat lukkojen takana. Tavallaan ihan oikein hoidettu asia, Lemmetty lisää.

Lemmetty ei ole varma, onko tässä tapauksessa edes esitetty kaupungille vahingokorvausvaatimusta.

Entä onko palvelukodilla laajempi vakuutus? Ei, sanoo Lemmetty.

Kuntaliiton johtava lakimies Sami Uotila sanoo, että kunnilla ei ole lakisääteistä velvoitetta ottaa erillisiä vastuuvakuutuksia vanhusten hoivalaitoksiin. Myös sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, ettei sosiaalihuoltolaissa tai vanhuspalvelulaissa ole pykälää siitä, millaisia vakuutuksia vanhusten hoivalaitosten tulisi ottaa.

Kotivakuutus palvelukotiinkin

Korvausten saaminen on palvelukodin asukkaan vastuulla.  If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:stä kerrotaan, että asukkaan oma kotivakuutus korvaisi heillä tässä tapauksessa menetyksen. Siitäkin huolimatta, että omaisuus on ollut toisen valvonnassa.

On monestikin mietitty, että pitäisikö olla joku kohtuullisuusjärjestely, mutta toistaiseksi sitä ei vielä ole.

Kaupunginlakimies Pekka Lemmetty

– Yhteinen lukollinen kaappi on järkevämpi vaihtoehto, kuin dementiapotilaan yöpöydän laatikko, sanoo korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen If Vahinkovakuutus Oy:stä.

Virtasen mukaan palvelukotiin on kuitenkin otettava oma irtaimistovakuutuksensa. Esimerkiksi kaupungissa sijaitsevan vakituisen kodin vakuutus ei kata vahinkoa. 

– Kyse on muutamista kympeistä vuositasolla, Juha T. Virtanen kertoo.

Kohtuussyistäkään ei Rovaniemellä korvata

Joissain tapauksissa kunta voi kuitenkin ilmoittautua vapaaehtoisesti menetetyn omaisuuden korvaajaksi.

– Kyllä minä tiedän, että joissakin kaupungeissa korvataan määrättyjä vahingonkorvauksia ihan kohtuusyistä. Että, jos todetaan, että on kohtuullista korvata, vaikkei kaupungissa vikaa olisikaan, Pekka Lemmetty kertoo.

Rovaniemellä tätä käytäntöä ei ole.

– On monestikin mietitty, että pitäisikö olla joku kohtuullisuusjärjestely, mutta toistaiseksi sitä ei vielä ole, Pekka Lemmetty sanoo.