1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Anarkiaa UK:ssa ja äänestysjännitystä koko EU:ssa – tässä biisivinkit juhannuksen soittolistalle

Britannian EU-kansanäänestyksen tulosodotus nivoutuu Suomessa osaksi juhannuksen viettoa. Yle laati jokamökin tai automatkan ratoksi Brexit-henkisen soittolistan brittipopin ikivihreistä.

1. Sex Pistols: Anarchy in the U.K.

Tätä ainakin sijoittajat pelkäävät Brexit-tapauksessa.  Itse punk oli vähemmän anarkiaa ja enemmän kapinahenkistä nuorisomuotia. Vähitellen punkista kehittyi salonkikelpoinen vientituote Englannille. Jotkut näkevät vanhoista punkkareista jatkumon futishuligaaneihin, vaikkei yhteistä ole kuin siilitukat.

"Don't know what I want

But I know how to get it"

2. Led Zeppelin: Babe, I am Gonna Leave You

Led Zeppelinin Robert Plant ja Jimmy Page. Kuva: AOP

Riipivä blues suhteen lopettamisesta. Ei haluaisi millään jättää toista eikä siinä järkeäkään ole, mutta kun on vaan pakko. Paluun mahdollisuus pidetään kuitenkin esillä. Tosin pääministeri David Cameronin mukaan Britannian eropäätös olisi lopullinen.

"I leave you when the summer comes a-rolling

Leave you when the summer comes along"

3. Billy Bragg: A New England

Kuva: Stian Lysberg / EPA

"Englanti esiintyy näppäränä sivuhenkilönä ja kulissina yksilön toiveille. Ei tässä mitään uutta Englantia tarvita, kunhan minä saan mitä haluan", kuvailee Ylen musiikkitoimittaja Pekka Laine.

"I'm not looking to change the world

I'm not looking for a new England

I'm just looking for another girl"

4. The Kinks: Village Green

The Kinks Kuva: Ian Dickson / AOP

Kinks kuvaa tässä vanhaa kunnon Englantia, maaseutua, jossa kaikki on ihanan pysähtynyttä. Täydellinen vastakohta Euroopan metropolien synninpesille, joista oli parempi pysyä kaukana – ainakin vielä 1960-luvulla.

"I miss the village green

And all the simple people

I miss the village green

the church, the clock, the steeple"

5. The Smiths: There is a Light that Never goes Out

Kuva: AOP

Kasariklassikko, joka aikanaan kiteytti nuorison ahdistuksen rakkauslaulun muotoon. Näin melankolisen ulkopuolisuuden tunteen voi paikallistaa vain Lontooseen. Ei Pariisiin, ei Berliiniin. 

"I never never want to go home

Because I haven't got one

Anymore"

6. The Beatles: Taxman

The Beatles Kuva: Everett Collection / AOP

Beatles ei ollut mikään protestiyhtye, mutta Taxmanissa heillä oli tiukkaa asiaa vallanpitäjille. Työväenpuolueen hallitus oli juuri vienyt läpi 95 prosentin superveron, joka koski tietysti beatleja. Turhautuminen korkeita veroja kohtaan pitää purkaa virkamieheen – tai EU-byrokratiaan.

"Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman

And you're working for no one but me"

7. David Bowie: Heroes

Kuva: Nils Meivang / EPA

Englantilainen Berliinissä luomisvoimansa huipulla. Jakaantuneessa Euroopassa sankareiksi nousevat rakastuneet, jotka löytävät toisensa muurin varjossa yli kansallisrajojen.

"We can be heroes

just for one day"

8. The Rolling Stones: Start Me Up

The Rolling Stones Kuva: Alejandro Ernesto / EPA

Tämä on uusi alku. Molemmat leirit voisivat omia kappaleen, mutta varokoot silti. Rollarit nimittäin kielsivät musiikkinsa käytön (siirryt toiseen palveluun) republikaanien tulevan presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vaalitilaisuuksissa Yhdysvalloissa.

"You make a grown man cry"

9. Bucks Fizz: Making Your Mind Up

Kuva: Wikimedia Commons / public domain

Britit hallitsivat aikoinaan maailman meriä – ja euroviisuja. Jälkiimmäisissä kisoissa ei kilpailevien fanien kanssa tapeltu vaan oltiin yhtä eurooppalaista perhettä. Vuoden 1981 voittaja valoi  tervettä itseluottamusta kaikille:

"Trust your inner vision

Don't let others change your mind"

10. Georg Friedrich Händel: Vesimusiikkia sarja nro 3: HWV 350, XVII (bourrée)

Kuva: Jan Woitas / EPA

Ja lopuksi klassista – eikä edes englantilaiselta säveltäjältä. Händel lienee Britannian puhkisoitetuin siirtolainen. Hän syntyi Saksassa 1600-luvun lopulla mutta muutti Englantiin alle kolmekymppisenä ja päätyi kuninkaan hovisäveltäjäksi. Hyvä muistutus muiden maiden lahjakkuuksista, jotka ovat päätyneet Britanniaan vuosisatojen aikana.

Listaa varten konsultoitiin Ylen musiikkitoimittaja Pekka Lainetta ja taloustoimittaja Aapo Parviaista.

Puuttuuko joku oleellinen kappale? Lähetä ehdotuksesi osoitteeseen yle.talous@yle.fi