1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-äänestys nostatti ulkomaanvaluutan kysyntäpiikin Britanniassa

Britannian postitoimistot kertovat, että euron ja dollareiden kysyntä on kasvanut tällä viikolla voimakkaasti verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

Britit ovat innostuneet ostamaan euroja ja dollareita EU-kansanäänestyksen lähestyessä. Kuva: Andy Rain / EPA

Britanniassa ulkomaanvaluutan kysyntä on kasvanut voimakkaasti ennen torstain kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Britannian postitoimistoja pyörittävä Post Office kertoo, että eurojen ja Yhdysvaltain dollarien kysyntä paikallisissa postitoimistoissa ja internetin kautta on ryöpsähtänyt tällä viikolla.

Kaikkiaan valuutan myynti postitoimistoissa on viikonlopun jälkeen kasvanut 74 prosenttia verrattuna samaan aikaan viime vuonna.

Pelkästään eilen tiistaina postitoimistojen valuuttamyynti oli 49 prosenttia suurempi verrattuna tilanteeseen vuosi sitten ja nettimyynnissä peräti 381 prosenttia suurempi. Postin edustaja sanoi asiakkaiden vaihtavan puntia eurojen ja dollareiden sekoitukseen.

Valuuttaostojen kasvun arvellaan liittyvän siihen, että lomamatkailijat haluavat varmistaa matkavaluuttansa ennen EU-kansanäänestystä, joka voi heilutella valuuttakursseja. Punnan arvo on sahannut edestakaisin ennen huomista äänestystä.

Post Office sanoi, että sillä on hyvät varannot eikä se ole huolissaan ulkomaanvaluutan loppumisesta.

Iso rahansiirtoyhtiö keskeyttää toimintansa

Rahansiirtoyhtiö Azimo puolestaan ilmoitti keskeyttävänsä valuuttaoperaatiot Britanniassa kansaäänestyspäivänä.

Yhtiön mukaan äänestyksen aiheuttama epävarmuus tekee asiakkaiden rahojen turvallisuuden takaamisesta mahdotonta. Yhtiö sanoo jatkavansa toimintaansa normaalisti perjantaina.

– Jos teillä on tärkeitä siirtoja tehtävänä, lähettäkää ne mahdollisimman pian, yhtiö kertoo (siirryt toiseen palveluun) Twitter-tilillään.

Azimo on yksi netissä toimivista yhtiöistä, jotka ovat syöneet perinteisten pankkien markkinaosuutta kuluttajien valuuttakaupoista.