Miehemme maailmalla: Kakkua naamaan tärkeilijöille

Noël Godinin kermavaahtoinen anarkismi oli vuosituhannen vaihteen eurooppalainen ilmiö. Hän kakutti useita itseään tärkeänä pitäviä poliitiikoja ja julkkiksia – tavoitteenaan pudottaa heidät takaisin maan pinnalle. "Emme ole kakuttavia palkkasotureita, vaan iloisia veijareita", Godin sanoo Miehemme maailmalla -radiosarjan haastattelussa.

Ulkomaat
Noël Godin
Noël GodinMika Hentunen / Yle

Voit kuunnella Noël Godinin ajatuksia ja muita _Miehemme maailmalla _-sarjan jaksoja tästä linkistä.

"Glup-glup-glup"

Godinin kakuttava roolihahmo oli nimeltään George Glupier. Kakuttajat iskiät tämän lipunkantajan johdolla.

He huusivat rikosta tehdessään “glup-glup-glup” sekä jotakin yhdessä kehittämäänsä tilanteeseen sopivaa iskulausetta. Esimerkiksi näin: "Kakutetaan, kakutetaan, pompöösit tolvanat."

Godin edustaa jonkinlaista vasemmalle kallellaan olevaa radikalismia, ja hän uskoo suoraan toimintaan.

Hän on puskista ampuva populisti. Hänen asenteensa on, että mitään mitään menetettävää ei ole.

Periaatteena on täysillä päin.

Sisäpiirin petturi paljasti

Tapasin Godinin marraskuussa 1998 Brysselin laitakaupungilla hänen nelikerroksisessa rivitaloasunnossaan. Hänellä oli yllään oranssi paita ja vihreät farkut. Värit olivat siis siviilissäkin kuin pellellä tai veijarilla, joksi hän itse itsensä määrittelee.

Yhdeksän kuukautta aiemmin hän oli tehnyt siihen asti näyttävimmän iskunsa, Microsoftin perustajan ja silloisen maailman rikkaimman miehen Bill Gatesin kakutuksen.

Seitsemän turvamiehen ohi pääsi Godinin mukaan vain sisäpiirin petturin, erään Gatesin lähipiiriläisen avustuksella. Tämä arveli, että Gatesilla oli menestys alkanut nousta päähän. Hän tarvitsi opetuksen.

– Maailma nauraa maailman rikkaimmalle miehelle. Kakku tahraa tekopyhien poliitikkojen maineen antamalla sille kermakuorrutuksen. Siitä tulee painajainen itseään tärkenä pitäville ihmisille. Juuri siinä on kaiken juju, Godin kiteytti erikoisen anarkisminsa idean.

Miehemme maailmalla, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.
Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen

Vain pehmeä kakku kelpaa

"Aseena" Godinilla oli pehmeä kakku, jossa on paljon kermavaahtoa.

– Ehdoton edellytyksemme on, että emme vahingoita uhrejamme, hän selitti.

Hän kertoi hankkivansa kakkunsa pienleipomosta mahdollisimman läheltä rikosnäyttämöä. Brysselissä luottoleipuri asuu kodin lähikorttelissa.

Belgialaisen Godinin suosikkiuhreja olivat ranskalaiset. Kuulemma siksi, että ranskalaiset tapaavat reagoida juuri niin kuin ei pitäisi: raivostuvat ja alkavat jopa tapella.

Riehuva pasifisti-filosofi

Erityisesti filosofi Bernard-Henri Levy oli Godinin mieleen.

– Tämä suuri pasifistifilosofi on suosikkiuhrimme. Joka kerta – ja olemme kakuttaneet hänet jo viisi kertaa – hän on alkanut hakata meitä nyrkeillään tajuamatta, että kamera tallentaa kaiken, Godin selitti ja huitoi puhuessaan ilmaan näyttääkseen, mitä Lévy tekee.

Muita kuuluisia ranskalaisuhreja ovat olleet muun muassa entinen presidentti Nicolas Sarkozy, koreografi Maurice Béjart, elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard ja uutisankkuri Patrick Poivre d´Arvor.

Kakut maistuvat itsellekin

Tapaamisemme aikaan Godinilla oli jo 30 vuoden kokemus alalta. Vuosien saatossa hän oli pehmentynyt asenteiltaan ja ulkomuodoltaan.

Hoikka radikaali oli pyöristynyt. Kakkua on tullut heittämisen lomassa syötyäkin, ja vähän liikaakin, hän myönsi.

Godinin kodissa huoneiden seiniä koristivat kirjoja pursuavat hyllyt, modernit taulut ja piirustukset. Paras järjestys oli takahuoneessa, missä oli kymmenen hyllyllistä kasetteja kakkuterroristien iskuista.

Belgiassa on perinteitä satiirille ja Godinin edustamalle ronskille huumorille. Kuningas Philippen kannattajia Brysselissä virkaanastujaisten aikaan kesällä 2013.
Belgiassa on perinteitä satiirille ja Godinin edustamalle ronskille huumorille. Kuningas Philippen kannattajia Brysselissä virkaanastujaisten aikaan kesällä 2013. Olivier Hoslet / EPA

Valloonien perinteen vaalija

Belgian ranskankielisten eli valloonien kulttuurissa on perinteitä ja Belgiassa yhteiskunnallinen tilaus Godinin kaltaisille anarkisteille. Hän on koomikko ja satiirikko, jonka esittämää pientä ja mitätöntä ihmistä pännivät itseään tärkeinä pitävät tyypit.

Vuosituhannen vaihteessa television keskusteluohjelmissa hänen rooliinsa kuului sanoa ääneen se, mitä muut eivät uskalla tai kehtaa. Kun se tapahtui veijarimaisen kepeästi ilman ilkeilyä, tuloksena oli taattua tavaraa.

Ei iske rahasta

Kun tapasin Godinin, hänestä oli tullut julkkis. Se arvelutti häntä. Tasapainoilu erilaisten intressien ristiaallokossa oli uutta ja rassasi radikaalia sielua.

Hän väitti, että häneltä haluttiin tilata iskuja. Joku taho, jota hän ei halunnut paljastaa, olisi esimerkiksi tarjonnut paljon rahaa, jotta hän iskisi Cannesin elokuvafestivaaleilla.

Sellaiseen ei oikea kakkuterroristi kuitenkaan suostu.

– Emme koskaan, Godin vakuutti.