Saako mökkisi pihamaalle rakentaa? Kunta päättää sen puolestasi

Kuntien rakennuslupakäytännöt vaihtelevat Etelä-Karjalassa. Maaseutukunnissa esimerkiksi kymmenen neliön aitasta riittää ilmoitus rakennusvalvontaan, kaupungeissa tarvitaan rakennuslupa.

rakennusluvat
Vene laiturilla.
Yle

Kesämökkitonteilla tapahtuvaa rakentamista ohjaava lupakäytäntö vaihtelee Etelä-Karjalassa. Eniten eroa on kaupunkien ja maaseutukuntien välillä.

Lappeenrannassa ja Imatralla rakennuslupa tarvitaan jo kymmenneliöisen nukkuma-aitan tai muun rakennuksen rakentamiseen. Samalla rakennusvalvonnassa tarkistetaan, riittääkö mökkitontin rakennusoikeus.

– Meidän rakennusjärjestyksen mukaan Immalanjärven tontilla saa olla korkeintaan neljä rakennusta, kertoo tarkastusinsinööri Matti Pöljö Imatran teknisestä toimesta.

Maaseutukunnissa kymmenneliöisestä rakennuksesta riittää toimenpideilmoitus rakennusvalvontaan. Rakennuslupa tarvitaan vasta, kun uudisrakennuksen koko ylittää 20 neliömetriä.

Katon kanssa vai ilman?

Kattoa voidaan lupa-asioissa pitää jonkinlaisena vedenjakajana.

Katetusta terassista, huvimajasta ja isosta grillikatoksesta on yleensä tehtävä toimenpideilmoitus. Esimerkiksi Ruokolahdella grillikatoksen ilmoitusraja on 10 neliötä.

Katottomissa rakennelmissa Etelä-Karjalan kunnilla on yhtenäinen käytäntö: Pation saa rakentaa mökkitontille ilman lupaa tai ilmoitusta. Ilmoitusta tai lupaa ei tarvita myöskään leikkimökin rakentamiseen.

Uimalaiturin saa rakentaa vapaasti

Perusmökkilaiturilla rakennustarkastajat tarkoittavat alle 15 metrin pituista ja pinta-alaltaan enintään 20-neliöistä laituria.

– Sellaista uimalaituria, tarkentaa Savitaipaleen kunnaninsinööri Jaakko Nopanen.

Suurempi laituri tarvitseekin sitten toimenpideluvan.

– Laiturin ja naapurin rajan väliin on jätettävä vähintään venemitan verran tilaa, neuvoo tarkastusinsinööri Janne Meuronen Lappeenrannasta.

Naapuri on paras rakennusvalvoja

Jos luvanvarainen rakennus on tehty mökkitontille ilman lupaa ja se ei ylitä tontin rakennusoikeutta, sille voidaan myöntää rakennuslupa jälkikäteen.

Etelä-Karjalassa rakennusvalvontatoimistojen resurssit ovat sen verran rajalliset, ettei vanhoille kesämökkitonteille pystytä tekemään valvontakäyntejä.

– Naapurit kyllä pitävät rakennusvalvonnan ajan tasalla, jos aidan viereen ilmestyy grillikota tai uudisrakennuksia maalataan liian räikeksi, sanoo Pöljö Imatralta.

Suurimmat mokat mökkitonteilla tehdään rakentamalla huvimajoja ja grillikatoksia vesirajaan tai tontin rajalle.

Lähteet: Juttuun haastateltiin Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Ruokolahden ja Savitaipaleen rakennusvalvontaviranomaisia. Luumäen, Taipalsaaren, Parikkalan ja Rautjärven rakennustarkastajia ei tavoitettu.