1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkaveneily on ukkoutumassa – Nuoret ostavat nopeampia päiväretkiveneitä

Pidemmille reissuille tarkoitetut moottoriveneet eivät enää kiinnosta entiseen malliin nuorempia ostajia. Ne ovat suhteellisen kalliita eikä pelkkään veneilyyn haluta käyttää kaikkea vapaa-aikaa.

ilmiöt
Saimaa Boating Oy:n toimitusjohtaja Olli Österlund
Yle

Matkaveneily on noin 60-vuotiaiden suosiossa. Vuonna 2010 perustettu Saimaa Boating Oy myy omistamiinsa veneisiin osuuksia loma-osakkeen tapaan. Näin se pyrkii houkuttamaan matkaveneilyn pariin myös nuorempia harrastajia.

– Maailma menee siihen suuntaan, että entistä vähemmän on sellaisia entisaikojen veneilijöitä, joilla loma alkaa perjantaina, he hyppäävät veneeseen ja sitten maanantaina mennään takaisin töihin ja laitetaan paatti kiinni, Saimaa Boatingin yrittäjä Olli Österlund kuvailee.

Yrityksellä on seitsemän venettä, joista nelisenkymmentä pariskuntaa ja perhettä on ostanut osuuden. Hinta on noin 10 prosenttia uuden veneen hinnasta. Jokainen osakas saa käyttää venettään kaksi viikkoa vuodessa. – Se tuntuu monelle olevan sopiva annos veneilyä. Viikot varataan noin 20 viikon joukosta, Österlund kertoo.

Päiväretkiveneiden nousussa

Venealan keskusliiton Finnboatin mukaan erityisesti 30-40-vuotiaat suosivat nyt kevyempiä ja nopeampia päiväretki- eli ns. daycruiser-veneitä. Niiden myynti on kasvanut viiden viime vuoden aikana, vaikka muu venemyynti on pysynyt ennallaan.

– Ihmiset eivät halua enää käyttää kaikkea aikaansa yhteen harrastukseen vaan he esimerkiksi golfaavat, patikoivat ja matkailevat ulkomailla. Veneellä vietetään lyhyempiä aikoja ja siksi siihen ei haluta enää sijoittaa niin paljon, Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju sanoo.

Päiväretkiveneen saa keskimäärin 30 000-100 000 eurolla. Saimaa Boatingin perusmallinen uppoumarunkoinen matkavene, jossa mahtuu nukkumaan viisi henkilöä maksaa jo 200 000 euroa. Siinä on keittiö, wc, suihku ja jääkaappi. Puolet kalliimmassa veneessä on enemmän tilaa, kalliimpia pintamateriaaleja sekä poreamme.

Veneen omistajien keski-ikä on koko maassa vajaat 60 vuotta. Vene halutaan edelleen omistaa eikä niin mielellään vuokrata, poikkeuksena purjeveneet.

– Minulle on osakkeita myydessäni joskus sanottu, että eihän vaimoakaan omisteta yhdessä. Omistamisen suuri into on vielä aika sitkeässä meissä suomalaisissa. Kyllä tässä aikaa vielä menee kunnes veneosakemallista kauhean suosittua tulee, Österlund miettii.

Lue seuraavaksi