Mökkirakentamisen sixpack – mitä mökillä saa tehdä ja mitä ei?

Asiantuntijoiden mukaan yksi tärkeimmistä asioista on kertoa mökkinaapureille rakennussuunnitelmistaan. Rakennukset tulee rakentaa tarpeeksi kauas rantaviivasta, se myös pidentää rakennuksen ikää.

ruoppaus
Kesämökki
Ismo Pekkarinen / AOP

1. Laiturin saa rakentaa

Tavallisen laiturin saa rakentaa mökilleen. Kymmenien neliöiden rakennelmaan on taas syytä konsultoida kunnan rakennusvalvontaa sekä naapureita.

2. Rantaa ei saa ruopata kesällä

Rannan ruoppaaminen vaatii aina vähintään ilmoituksen ely-keskukseen. Rantaa ei saa ruopata kesäkuukausina, jossain alueilla rajoitus on tuotakin laajempi. Ruoppaaminen voi sumentaa oman sekä mökkinaapurin rantaveden pitkäksi aikaa.

3. Viikatteen käyttö ei vaadi ilmoitusta

Vesikasveja voi poistaa viikatteella omasta rannasta ilman ilmoitusta. Koneellinen poisto vaatii ilmoituksen ely-keskukseen. Paras aika kasvien poistamiseen on heinäkuun loppu, näin ravinteita saadaan parhaiten pois vedestä.

4. Pidä puheyhteys naapureihin

Asiantuntijat vinkkaavat, että mökkinaapureihin kannattaa olla yhteydessä pienistäkin rakennus- tai remontointisuunnitelmista. Aina naapureiden kuulemista ei tarvita, mutta se pitää joka tapauksessa naapurisopua yllä.

5. Rakenna tarpeeksi korkealle

Kuntien rakennusjärjestys sanelee myös mökkirakentamista ja kuntien säädökset vaihtelevat. Pääsääntö on kuitenkin se, ettei rantaviivalle rakenneta missään. Saunan saa usein tehdä lähimmäksi rantaviivaa, mutta senkin etäisyys tulee olla yleensä vähintään 20 metriä.

Rakennus kestää enemmän aikaa, kun se ei ole aivan rannassa.

6. Lupa tarvitaan lähes kaikkeen katolliseen

Kattoa voidaan lupa-asioissa pitää jonkinlaisena vedenjakajana. Toimenpideilmoitus kunnan rakennusvalvontaan vaaditaan yleensä kaiken katollisen rakennuksen rakentamiseen. Ilman lupaa voi rakentaa vain maan tasalle tulevan pation, sekä leikkimökin. Katetusta terassista, huvimajasta ja isosta grillikatoksesta on yleensä tehtävä toimenpideilmoitus.

Lähteet: Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Ruokolahden ja Savitaipaleen rakennusvalvontaviranomeiset, ELY-keskus Maria Luoma-Aho, ELY-keskus Eeva-Liisa Kauppi.