Valvontaa tarvitaan tavallista enemmän – moporalli ja tihutyöt tuskastuttavat Kaustisen kansanmusiikkijuhlien järjestäjiä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kärsii ilkivallasta, vaikka juhlien alkuun on vielä yli kaksi viikkoa. Useana iltana juhlien festivaaliareenan taakse on tunkeuduttu, aitoja on rikottu ja paikkoja sotkettu. Tulitikkuleikkejäkin on harrastettu.

Kotimaa
Kuva Kaustisen festivaalien päälavalta.
Raila Paavola / Yle

Ilkivaltaa on ollut juhla-alueella aikaisemminkin. Viime vuonna alue kärsi pahiten, kun areenan tanssilattialla poltettiin muovituoli. Tämän sotkun jälkiä on tänä kesänä siivottu – koko areenan lattia piti tuhotyön vuoksi hioa ja käsitellä uudelleen.

Järjetön ilkivalta vie voimia juhlien järjestäjätaholta ja hidastaa töitä, toteaa juhlien toiminnanjohtaja Sini Keränen.

Myös lisäkustannuksia syntyy tuhojen siivoamisesta ja valvonnan lisäämisestä. Tavallisesti alueelle on hankittu vartiointipalvelu vasta festivaaliviikkoa edeltävällä viikolla, mutta tänä vuonna vartiointi on jouduttu tilaamaan jo nyt viikkoja ennen juhlia. Lisäksi alueelle on hankittu entistä useampia, ympäri vuorokauden toimivia valvontakameroita, jotta tihutöiden tekijöitä saataisiin kiinni.

Myös poliisia on pyydetty vierailemaan alueella mahdollisuuksien mukaan.

Moporallia puoleenyöhön

Moporalli on festivaalialueella jokailtainen ilmiö, jonka ääniä voi kuulla puoleenyöhön saakka. Viime vuonna mopoilla sudittiin jopa areenan tanssilattialla.

Tekijöitä ei ole saatu kiinni. Jälkien perusteella vaikuttaa siltä, että asialla on nuorisoa. Siksi juhlien toiminnanjohtaja Sini Keränen vetoaa kaustislaisten nuorten vanhempiin.

– Pitäkää silmät auki ja ottakaa yhteyttä, jos huomaatte asiatonta liikettä festivaalialueella. Teini-ikäisten vanhemmat, kyselkää, missä teinit iltoja viettävät. Kyseessä on kuitenkin Kaustisen yhteinen festivaali, se on kaikilta pois, jos paikkoja sotketaan ja rikotaan.

Kansanmusiikkijuhlaa vietetään Kaustisen alakoulun, yläkoulun ja musiikkilukion puistoalueella, jota ei ole tällä hetkellä aidattu.