Game of Thrones ja Star Wars -sarjojen tunnarit raikaavat hääkirkossa – perinteiset häämarssit pitävät kuitenkin pintansa

Suurin osa hääpareista astelee alttarille perinteisten häämarssien tahtiin. Kuitenkin yhä useampi vihkipari haluaa häissään soitettavan myös omia suosikkikappaleitaan.

Kotimaa
Mies soittaa urkuja
YLE / Antti Eintola

Musiikilla on ollut aina tärkeä rooli avioliittoon vihkimisessä. Valtaosa hääpareista astelee alttarille Melartinin juhlamarssin tai Mendelssohnin häämarssin soidessa, mutta tänä päivänä yhä useammat hääparit haluavat seremoniaan mukaan myös omia suosikkejaan.

Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan Vanhan Kirkon kanttori Risto Pulkamon mukaan parikymmentä vuotta sitten oudolta tuntuneet, mahtipontiset elokuvasävelet ovat tänään jo arkipäivää Pulkamon uran alkuaikoihin verrattuna. Elokuvista ja tv-sarjoista tutut sävelmät soivat yhä useammin myös kirkollisissa vihkiseremonioissa.

Muiden hääparien kohdalla olisin jättänyt sen kyllä soittamatta.

Risto Pulkamo

– Yksi mieleen jäänyt toive on Game of Thrones –sarjan synkähkö tunnuskappale, jota eräs pari toivoi omaksi häämarssikseen. Heidän häissään se toimi, mutta muiden hääparien kohdalla olisin jättänyt sen kyllä soittamatta.

– Itselläni ei ole lähtökohtaisesti mitään rajoituksia soitettavan musiikin suhteen, mutta jokainen toivekappale täytyy käydä tapauskohtaisesti läpi niin, että se sopii juhlallisen tilaisuuden luonteeseen.

Rakkauslaulut toivekappaleiden kärjessä

Monet rakkauslaulut sopivat hyvin kirkollisten häiden yhteyteen. Ne ovat erittäin suosittuja toiveita kanttoreiden soittolistalla.

– Toiveita tulee laidasta laitaan ja jokainen kappale täytyy käydä läpi tapauskohtaisesti. Musiikin tulee toimia kirkossa esitettynä. Erääksi viime aikojen suosituimmaksi häähitiksi on noussut Johanna Kurkelan esittämä Rakkauslaulu, Risto Pulkamo kertoo.

Häissä esitettävien toivekappaleiden kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, varsinkin jos kyseessä ovat hieman erikoisemmat sävelmät. Kanttorin kanssa on hyvä pohtia etukäteen omia musiikkivalintojaan.

Perinteiset häämarssit ovat edelleen suosituimpia.YLE

– Erikoisimpien toiveiden työstämisessä menee oma aikansa. Hääpari voi esimerkiksi lähettää viestin youtubessa olevasta suosikkikappaleestaan. Siinä menee oma aikansa, kun kaivaa kappaleen nuotit esiin ja tekee siitä vielä sovituksen.

Kanttori Risto Pulkamon mukaan asiat luonnistuvat yleensä muutaman viikon varoitusajalla.

– Hääparit ymmärtävät tämän hyvin ja ovat jo muutamia kuukausia aiemmin yhteydessä minuun. Näin voidaan suunnitella tulevat musiikit ja katsoa, että asiat sujuvat odotetusti.

Vanhassa vara parempi?

Uusista toivekappaleista huolimatta valtaosa hääpareista astelee alttarille Melartinin Prinsessa Ruususen juhlamarssin tai Mendelssohnin häämarssin soidessa.

– Oman kalenterini mukaan nämä kaksi häämarssia ovat edelleen selvästi suositummat hääkappaleet. Toki erikoisia toiveitakin toteutetaan välillä, mutta vanhoissa klassikoissa on yhä jotain sellaista, mitä myös tämän ajan hääparit haluavat kuulla.