1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollande nostaa varoittavan sormen Britannian mahdollisesta EU-erosta: Peruuttamaton

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on myös toistanut, että ero on ero.

Ranskan presidentti François Hollande. Kuva: Francois Guillot / EPA

Ranskan presidentti François Hollande varoittaa brittejä mahdollisen EU-eron peruuttamattomuudesta. Hollande sanoo myös, että mikäli britit äänestävät EU:sta eroamiseksi, se voi vaarantaa Britannian pääsyn yhteismarkkinoille.

– On hyvin iso vaara, että Britannia menettää pääsynsä yhteismarkkinoille ja muutkin Euroopan talousalueeseen liittyvät edut. Kaikkien pitää olla siitä tietoisia, varoitti Hollande.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on puolestaan ilmoittanut, että EU on aio neuvotella Britannian EU-jäsenyyden ehtoja uusiksi.

– Britannian poliitikkojen ja äänestäjien pitää tietää, että mitään neuvotteluja ei tule.

Britannian pääministeri David Cameron neuvotteli Britannian EU-jäsenyyden ehdoista Brysselissä helmikuussa.

Hän sai aikaan hätäjarruksi kutsutun mekanismin, jolla jäsenmaa voi luvan saatuaan rajoittaa uusien, toisista EU-maista tulevien työntekijöiden tiettyjä sosiaalietuuksia määräajan. Se olisi mahdollista tilanteessa, jossa maahan katsotaan suuntautuvan poikkeuksellisen suurta maahanmuuttoa.

– Ehdoista ei tule minkäänlaisia uusia neuvotteluita. Emme neuvottele helmikuussa saavutetusta sopimuksesta, emmekä mistään muustakaan sopimuksesta. Ero on ero, totesi Juncker.