1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

15-vuotias yrittäjä tähtää kesätöitä pitemmälle: ”Yhtä kesää varten yritystä ei kannata perustaa, siitä on vain harmia”

Alle kaksikymppinen yrittäjä on harvinaisuus, vaikka nuoria kannustetaan yrittäjyyteen ja he suhtautuvat siihen myönteisesti. Hollolalainen 15-vuotias Jere Myllymäki on huomannut, että yrittäjä saa paiskia hommia palkollista enemmän eikä palkkaakaan välttämättä voi nostaa.

Nuori klapiyrittäjä Jere Myllymäki Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Hollolan Vesalassa on  tänä kesänä syntynyt motti poikineen. 15-vuotiaan Jere Myllymäen halkobisnes vuokratontilla, puolen kilometrin päässä kotoa, käynnistyi viime keväänä.

– Olin aiemmin töissä tutulla, mutta hänellä ei ollut aikaa tehdä näitä hommia. Ostin sitten klapikoneen pois, hän sanoo.

Töitä löytyi tutulle koulukaverillekin.

– Hän on tällä hetkellä lomalla, mutta yleensä pyöritämme hommaa kahteen pekkaan.

Itselleen Jere ei ole vielä maksanut palkkaa. Sitä varten on toinen työ mansikkatilalla monitoimimiehenä.

Vanhemmilta tarvitaan nimi vähän joka paperiin.

Jere Myllymäki

– Jääpähän firman kassaan enemmän.

Alaikäinen yrittäjä tarvitsee huoltajan luvan toiminnan aloittamiseen. Jerellä yrittäjävanhemmilta saatu tuki on ollut moninaista, äidin nimiin otettiin muun muassa pankkilaina.

– Vanhemmilta tarvitaan nimi vähän joka paperiin. Pankkilaina otettiin äidin nimissä, koska en saanut sitä itse, mutta maksan takaisin sitä mukaa, kun rahaa peritään.

Supercellit silmissä

Nuoria kannustetaan monelta suunnalta yrittäjiksi, ja tulokset ovat alan toimijoiden mukaan alkaneet näkyä.

– Yrittäminen on nuorten keskuudessa trendikästä, se käy ilmi useasta selvityksistä, kertoo Päijät-Hämeen Yrittäjien yhteyspäällikkö Miikka Venäläinen.

Nuorten yritysmyönteisyyteen hän näkee monia syitä.

Taustalla vaikuttavat varmasti supercellit ja duudsonit.

Miikka Venäläinen

– Taustalla vaikuttavat varmasti supercellit ja duudsonit. Yrittäjyys koetaan myös jotenkin turvallisempana tapana työllistyä, kun yrittäjä voi vaikuttaa oman työpaikan pysyvyyteen eri tavalla kuin palkkatyössä oleva.

Alaikäisistä yrittäjistä Venäläisellä ei ole tarkkaa kuvaa. Hänen mukaansa alle 20-vuotiaita yrittäjiä on melko vähän, Suomen Yrittäjissä noin 30.

– Meillä suurin osa nuorista yrittäjistä mahtuu ikävuosien 25 ja 34 välille ja heitä on noin 350.

Alaikäistä koskevat periaatteessa samat velvollisuudet ja oikeudet kuin täysi-ikäistäkin, mutta vanhempien valvonnassa.

Elinkeinovapaus on sama eikä työaikalainsäädäntö ei sido yrittäjää. Alle 18-vuotiaan ei tarvitse maksaa YEL-maksua, mutta toisaalta myöskään starttirahaa ei yleensä myönnetä alle 20-vuotiaalle.

Ei vain yhtä kesää varten

Nuoren yrittäjän tähtäin on yhtä kesää pitemmällä. Oman toiminimen alla on tarkoitus tehdä muutakin kuin halkobisnestä, jossa laajennussuunnitelmia on jo vireillä. 

– Isompi tontti on katsottu, siellä mahtuu toimimaan ja varastoimaan puuta nykyistä paremmin.

Se vaatii kyllä töitä, jos yrityksen aikoo saada pysymään pystyssä ja menestymäänkin.

Jere Myllymäki

Yrittämisessä 15-vuotias näkee vain hyviä puolia.

– Saa kokemusta työnteosta ja raha-asioista. Töitä joutuu tekemään enemmän kuin tavallisena työläisenä, mutta mitäs se haittaa.

Syksyllä Jere aloittaa ammattiin valmistavat opinnot. Hän tähtää rahtariksi ja aikoo sen jälkeen jatkaa vanhempiensa kuljetusyrityksessä. Halkobisnes kulkee siinä sivussa.

Jos nuori mies on jotain oppinut yrityksen pyörittämisestä, niin pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä.

– Yhtä kesää varten yritystä ei kannata perustaa, siitä on vain harmia. Perustaminen ei ole kummoinenkaan juttu, mutta se vaatii kyllä töitä, jos yrityksen aikoo saada pysymään pystyssä ja menestymään.