1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian EU-eroa ajavat varmoja voitostaan – katso videolta kannattajien innostus

EU-eron eli Brexitin kannattajat uskovat, että torstain kansanäänestyksessä britit jättävät hyvästit Euroopan unionille. Brexitin kannattajat haluavat irti Brysselin ikeestä ja maahanmuuton kuriin.

Mies julisteen kanssa
EU-eron eli Brexitin kannattajat uskovat, että torstain kansanäänestyksessä britit jättävät hyvästit Euroopan unionille. Brexitin kannattajat haluavat irti Brysselin ikeestä ja maahanmuuton kuriin.

Sade piiskaa jalkoja ja tuuli repii takinliepeitä, mutta Andy Olsen ei lannistu. Hän on tullut muiden itsenäisyyspuolue Ukipin kannattajien kanssa Salfordin rapistuneelle ostoskeskukselle Manchesterin kupeessa.

– Äänestäkää EU-eron puolesta! Me haluamme saada maamme takaisin, Olsen huutelee ohikulkijoille ja heiluttaa isoa kylttiä, jossa lukee "Vote leave", äänestäkää eron puolesta.

Harmaassa sateessa kastuneet Ukipin kannattajat innostuvat, kun puolueen johtoa kuljettava kampanjabussi saapuu ostoskeskukselle. Ihmiset ottavat kännyköillään kuvia ja puoluejohto valaa joukkoihinsa taistelutahtoa.

– Olen varma, että perjantaina heräämme Britanniassa, joka on rikkaampi, vapaampi ja demokraattisempi sen takia, että maa ei ole enää Euroopan unionin jäsen, Ukipin Paul Nuttall sanoo.

Nukkuvat äänestäjät pitää saada uurnille

Salfordin kampanjan koordinaattori Seamus Martin kulkee Ecclesin kaupunginosassa paistinlasta kädessään. Sillä hän tyrkkää Brexit-kampanjan esitteet postiluukuista sisälle.

– Lopetamme nyt lehtisten jakamisen ja keskitymme siihen, että kannattajamme lähtevät äänestyspäivänä uurnille eivätkä jää kotiin, roteva Seamus kertoo.

Sen varmistamiseksi Seamus aikoo jatkaa ovien koputtelua myös äänestyspäivänä. Salfordin työläiskortteleissa äänestysaktiivisuus on yleensä alhainen ja Brexitin kannattajat pelkäävät, että äänestyspäivänä moni jää kotiin.

Ukipin kannattajat kampanjoivat eu-eron puolesta. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Ronskia keskustelua maahanmuutosta

Muista EU-maista Britanniaan suuntautunut maahanmuutto on lisännyt EU-eron kannatusta. Se on tuonut vaalikampanjaan maahanmuuttovastaisen vireen.

– Maahanmuuttovastainen puhe on lisääntynyt jo muutaman vuoden ajan. Esimerkiksi Ukipin vaalimenestystä selittää se, että puolue on onnistunut yhdistämään maahanmuuttokeskustelun Euroopan unioniin, sanoo politiikan tutkija Gabriel Siles-Brügge Manchesterin yliopistosta.

Tutkija Gabriel Siles-Brügge. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Siles-Brüggen mukaan maahanmuuton korostaminen on ollut menestyksekäs taktiikka EU-eroa ajaville, sillä siitä käyty keskustelu on näkynyt mielipidetiedusteluissa Brexitin kannatuksen kasvuna.

Taustalla on myös yleistä tyytymättömyyttä poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin.

– Britanniassa on hyvin politiikan vastainen ilmapiiri. Monet EU-eron kannattajat eivät usko mitään, mitä eliitti heille selittää, olipa kyse sitten talousasiantuntijoista, kansanedustajista tai toimittajista.