1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Video: Kelluvan jätepadon prototyyppi esiteltiin – alkaa kerätä muovia merestä

Hollannin edustalle sijoitetaan 100 metriä pitkä kelluva jätepato. Pato hyödyntää veden virtauksia jätteiden keräämisessä. Patoon huuhtoutuneet roskat jäävät siihen kiinni, mutta kalat ja merieläimet pääsevät sen läpi.

Uutisvideot: Kelluvan jätepadon prototyyppi esiteltiin
Uutisvideot: Kelluvan jätepadon prototyyppi esiteltiin

Hollannin Haagissa on esitelty kelluvan, muovia keräävän jätepadon prototyyppi. Jätepatoa kokeillaan tänä kesänä Pohjanmerellä, noin 23 kilometrin päässä Hollannin rannikosta.

Patoa hallinnoi The Ocean Cleanup -säätiö, joka kertoi keskiviikkona varmistaneensa rahoituksen Pohjanmeren kokeilua varten. Padon valmistaminen, käyttöönotto ja kokeileminen maksavat säätiölle 1,5 miljoonaa euroa.

Hollannin hallitus rahoittaa kolmanneksen projektista, merenkulkualan yritys Roayl Boskalis Westminster kolmanneksen ja nimettömänä pysyttelevä hyväntekijä kolmanneksen.

Tavoitteena 100 kilometriä pitkä pato Tyynellemerelle

Hollannin edustalle sijoitetaan 100 metriä pitkä jätepato. Pato hyödyntää veden virtauksia jätteiden keräämisessä. Veden patoon huuhtomat roskat jäävät siihen kiinni, mutta kalat ja merieläimet pääsevät puomeista muodostuvan padon läpi.

Hollannin kokeilun tavoitteena on selvittää, miten jätepato toimii avomeriolosuhteissa. Patoa on aiemmin kokeiltu Japanin rannikolla.

The Ocean Cleanup -säätiön tavoitteena on sijoittaa 100 kilometriä pitkä pato Havaijin ja Kalifornian välille vuonna 2020. Säätiö uskoo, että pato voisi puhdistaa noin puolet Tyynenmeren jätepyörteestä kymmenessä vuodessa.