Sipsikaljavegaanit voittivat tarjouskilpailun: Museokadulle tulee vegaaninen lippakioski

Kaupunki huutokauppasi Museokadun ja Dagmarinkadun kulmassa olevan kioskin. Tarjouskilpailun voitti tänään joukko kaupunkilaisia, jotka keräsivät joukkorahoituksella kymmenessä päivässä yli 40 000 euroa vegaanisen lippakioskin perustamiseksi.

Kuva: Joonas Pekkanen

Helsingin Museokadulla, Dagmarinkadun kulmassa, sijaitseva lippakioski saa elämää. Joukko vegaaniruoasta innostuneita kaupunkilaisia sai kerättyä kymmenessä päivässä joukkorahoituksella yli 40 000 euroa ja voitti kaupungin huutokaupan tarjotessaan kioskista 30 020 euroa. Toiseksi jäänyt tarjous oli 25 000 euroa.

Kioskin konsepti on jo selvillä, ja se on yksinkertainen: tuoda kaupunkiin vegaaninen lippakioski, joka on auki aamusta iltamyöhään.

– Voi hakea aamukahvin ja baarista kotiin palatessa vegaanisen yöpalan, suunnittelee idean takana oleva Joonas Pekkanen.

Museokadun ja Dagmarinkadun kulmassa sijaitseva kioski on yksi 20:sta Helsingissä jäljellä olevasta, kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin ja arkkitehti Hilding Ekelundin 1930-luvulla suunnittelemasta keltaisesta, suoraseinäisestä funkkiskioskista.

Se on ollut tähän asti tyhjillään. Jotta tilanne pian muuttuisi, Pekkanen on kiikuttanut tänään ensi töikseen papereita patentti- ja rekisterihallitukseen. Siinä ja muussa byrokratiassa menee muutama viikko.

– Loppukesästä meidän pitäisi saada auki. Heinäkuussa tuskin vielä, mutta jos elokuun puolella, ja ensi talvena tehdään pieni remontti, Pekkanen sanoo.

Hän sai koko idean vasta vajaa kuukausi sitten Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä käydyssä keskusteluketjussa. Ryhmässä jaetaan rasvaisia vegaaniruokia. Sitäkö se yöpala tulee olemaan – vegaanista snägäriruokaa?

– Katsotaan ensin, mihin lippakioski taipuu. Vegaanista irtokarkkia, jäätelöä, patukkaa, ja sitten toivottavasti niitä snägäriruokiakin, Pekkanen jatkaa luettelua ja korostaa, että kaikki ovat vasta ideoita.

– Ajatus on sama kuin koko sipsikaljavegaaniaatteessa, ettei tarvitse olla vannoutunut kasvissyöjä nauttiakseen vegaanisesta pikaruoasta.

Myös Ruskeasuon lankarullan mallisessa lippakioskissa pyöri viime kesänä vuokralaisena vegaaninen kesäkahvila. Museokadulle tulevan kioskin toimintaa varten on perustettu osuuskunta, johon voi liittyä osakkaaksi vielä lauantaihin asti.