1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Näin Brexit iskisi heti suomalaisyrityksiin: ”Sillä on tietysti vaikutusta”

Britannian mahdollinen ero EU:sta vaikuttaisi lyhyellä aikavälillä Suomessa ennen kaikkea vientiyritysten toimintaan. Myös Suomen parempaan suuntaan lähtenyt työllisyyskehitys saattaisi katketa.

Kotkamillsin toinen paperikone on purettu ja tilalle ollaan asentamassa uutta kartonkikonetta. Kuva: Mika Moksu / Yle

Britannia on vuosikymmenien ajan ollut Suomen merkittävä kauppakumppani. Suomesta viedään Britanniaan tuotteita vuosittain lähes kolmen miljardin euron edestä.

Erityisesti Suomen metsäteollisuuden tuotteet ovat tehneet hyvin kauppansa Britanniassa. Tilanne saattaa muuttua, mikäli Britannia päättää torstaina järjestettävässä kansanäänestyksessä irtautua EU:sta.

– Mikäli Iso-Britannia päättää lähteä EU:sta, se johtaa Englannin punnan heikentymiseen. Sillä on tietysti vaikutusta vientiyrityksiin, metsäteollisuusyhtiö Stora Enson talousjohtaja Seppo Parvi arvioi.

Yksityinen kulutus on ollut Britanniassa viime vuodet korkealla tasolla kansainvälisesti vertailtuna.

Punnan arvon heikkeneminen johtaisi kuitenkin heti ostovoiman laskemiseen ja sitä kautta myös suomalaistuotteiden kysynnän laskuun.

Myös Suomessa toimivien britannialaisyritysten suomalaiset edustajat odottavat jännityksellä Brexit-äänestyksen tulosta. Lääketeollisuuden yhtiö GSK:n Suomen toimitusjohtaja Marko Koistila myöntää, että Brexit toisi mukanaan useita avoimia kysymyksiä.

– Epävarmuudet liittyisivät ennen kaikkea sellaisiin asioihin kuin työvoiman vapaa liikkuvuus, tavaran vapaa liikkuvuus ja (kysymykseen siitä) olisiko tällä vaikutusta investointeihin, tutkimukseen, tuotekehitykseen esimerkiksi Suomessa, Koistila kommentoi.

Brexit voi iskeä myös suomalaisille työmarkkinoille

Tuoreimpien vedonlyöntikertoimien sekä asiantuntija-arvioiden perusteella Brexitin toteutumista pidetään epätodennäköisenä. Jotkut yritykset ovat kuitenkin varautuneet Britannian mahdolliseen EU-eroon hyvissä ajoin.

– Osana yrityksen normaalia riskienhallintaa me tietysti suojaamme jatkuvasti kassavirtojamme eri valuutoissa. Osana tätä toimintaa olemme suojanneet myös meidän Iso-Britannian puntamääräisiä valuuttavirtojamme, Stora Enson talousjohtaja Seppo Parvi kertoo.

Brexitin toteutuessa mahdollisia talousvaikutuksia pidemmällä aikavälillä on hyvin vaikea arvioida. Pahimmassa tapauksessa Brexit saattaisi iskeä Suomen metsäteollisuuden työpaikkoihin. Mikäli vienti Britanniaan ei enää vetäisi, eikä korvaavia markkinoita löytyisi, metsäteollisuuden yritysten olisi pakko leikata toimintaansa. Tämä johtaisi suurella todennäköisyydellä irtisanomisiin.

– Britannian EU-erolla olisi varmasti jollain tähtäimellä vaikutusta myös Suomen työllisyystilanteeseen. Erityisesti vaikutus tulisi yleisen taloustilanteen heikkenemisen kautta. Myös euroalueen talouskasvun hidastumisella olisi merkittäviä vaikutuksia Suomen talouteen. Alkuvuodesta nähty positiivinen työllisyyskehitys voisi sen myötä ottaa valitettavasti takapakkia, Danske Bankin ekonomisti Minna Kuusisto arvioi.

Metsäteollisuuden yritysten kannalta rohkaisevaa on tieto siitä, että Britannia ja koko Eurooppa on jo muutaman vuoden ajan nähty metsäteollisuudessa auringonlaskun alueena. Kasvuodotukset eivät siis kohdistu niinkään Eurooppaan vaan nouseville talousalueille, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan.

– Siinä mielessä tilanne on hyvä, että Suomen metsäteollisuuden kasvumarkkinat ovat tällä hetkellä myös muualla kuin Britanniassa. Korvaavia markkinoita löytyisi tässä tilanteessa ehkä erityisesti Aasiasta, Kuusisto sanoo.