Kesäkolumni: Kun suoli tulehtuu ja antibiootti ei auta – kakka pelastaa

Ulosteella on oma paikkansa vatsatautien hoidossa. Esimerkiksi suolistotulehdusten hoidossa yleisesti käytetty antibiootti tappaa tulehduksen aiheuttajan, mutta samalla se tappaa myös suoliston hyvälaatuiset bakteerit, jolloin voi saada antibioottiripulin. Avuksi tulee silloin ulosteensiirto.

Yle Blogit
Risto Laitila
Risto LaitilaTero Kyllönen

Tein juuri lahjoituksen amerikkalaiselle säätiölle nimeltä The Fecal Tranplantation Foundation. Se on ulosteensiirtosäätiö. En suurta. Ehkä sillä saa six-packin paikallista vessapaperia, mutta kuitenkin. Kristallipalloni kun väittää, että ulosteessa on tulevaisuus. Kansankielellä ja käännetyssä sanajärjestyksessä asia kuulostaisi vielä tehokkaammalta.

Ulosteen voittokulku on vasta alkutaipaleella. Tosin tiedetään, että 400-luvun Kiinassa ulostetta käytettiin lääkkeenä. En ole varma käyttöaiheista, mutta sitä sanottiin keltaiseksi sopaksi. Aivan, puistattaa. Säätiön sivut väittävät että useissa kulttuureissa vastasyntyneen suuhun on heti pistetty äidin ulostetta, jotta lapsesta kasvaisi riski ja terve. Tätä tapaa ei liene syytä herätellä meillä henkiin. Mutta joku taika siinä ehkä oli.

*Suolistomme sisäpuoli *lukemattomine mikro-organismeineen on oikeasti kehon ulkopuolista maailmaa. Mikrobisto, jota sanotaan myös suolisto- tai bakteerifloraksi, on oma eliönsä, jonka kanssa me olemme vuorovaikutuksessa niin hyvässä kuin pahassakin.

Suolistofloran merkitys terveydelle on vakuuttanut muutkin kuin minut. Monet lääkärit, tiedemiehet kuin maallikotkin puhuvat tästä. Mitä suotuisampi suolistoflora, sen terveempi kansalainen. Vakuuttavin todistusaineisto koostuu tällä hetkellä suolistosairauksista. Niistä tietyn bakteerin, clostridium difficilen aiheuttama suolistotulehdus käy parhaasta esimerkistä. Antibioottihoito tähdätään aina bakteeritulehduksen aiheuttajaa vastaan. Puhutaan häirikköbakteerista.

Terve uloste saadaan lähiomaiselta.

Pesuveden mukana menetetään kuitenkin tarinan hyviksiä. Antibiootti tappaa myös suoliston hyvänlaatuisia bakteereja. Siinä kohdin avautuu joskus clostridiumille tilaisuus aiheuttaa antibioottiripuli. Clostridiumin aiheuttama tulehdus on usein mahdoton hävittää parhaillakaan antibiooteilla, koska bakteeri on tarjotuille antibiooteille vastustuskykyinen.

Avuksi tulee ulosteensiirto. Siirtoja tehdään Suomessakin hyvällä menestyksellä. Terve uloste saadaan lähiomaiselta. Ulosteensiirtoa on kokeiluhoitona testattu (siirryt toiseen palveluun) myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen ja Crohnin tautiin. Monet tutkimuspotilaat ovat jopa parantuneet vaivastaan. Nämä ovat tauteina paljon harvinaisempia kuin ärtyvä suoli –oireyhtymä, joka on niin tuiki tavallinen huonovatsaisuuden syy. Sen selittäjäksi on esitetty sitä, että bakteeriflora ja elimistö ovat tukkanuottasilla keskenään. Siis riitelevät keskenään.

Kun vatsa voi huonosti, kansalainen voi huonosti. Viitteitä on nimittäin myös siitä että masennuksen ja trauman jälkeisen stressioireyhtymän ahdingossa bakteerifloralla on näppinsä pelissä. Kuten olisi myös lihomisherkkyyden ja kakkostyypin diabeteksenkin kehittymisessä.

Kristallipallo väittää että joku päivä on arkea se, että lääkärin reseptivalikoimassa on juuri sinulle ja sinun vaivaasi sopiva ulostehoito tarjolla ainakin joissakin sairauksissa. Tai jos hoivaamasi taudinaiheuttajabakteerit ovat kehittäneet laajan vastustuskyvyn antibiooteille, voi ulosteensiirto kenties tarjota siihen lääkkeen.

Mistä tuo hoitava lääke sitten saataisiin? Monessa maassa toimii jo nyt ulostepankki. Miltä tuntuisi saada 40 dollaria per lahjoitettu läjä? Esimerkki tulee sekin USA:sta. OpenBiome kerää erityisen terveinä itseään pitävien nuorten aikuisten ulosteannoksia aiemmin mainitun antibioottiripulin hoitoon ympäri USA:ta. Prosessi on kyllä luovuttajalle työläs. Se tarkoittaa läjää viidesti viikossa vähintään kahden kuukauden ajan. Eikä toimitusta voi suorittaa kotona valmiiksi. Luovuttaja tutkitaan huolella ennen kuin hänet kelpuutetaan luovuttajaksi ja tutkitaan vielä sittenkin, kun viimeinenkin erä on luovutettu. Luovuttaja saa vaivanpalkaksi hyvän mielen ja tukun dollareita. Tätä voi itse kukin laskea, 40 kertaa 5 kertaa ja niin edelleen.

Ulostettasi kaivataan, pääsetkö tulemaan heti?

Suolistofloran tasapainoon vaikuttaa ruokavalio. Kannattaa syödä suositusten mukaisesti. Syö siis paljon suoliston hyviksiä ruokkivia viljan kuituja, kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä, ja välttä antibiootteja jos suinkin. Itse yritän tehdä näin, vaikka tuon tuosta ruokavalio lipsahtaakin aivan toisenlaiseksi.

Kaikki tuntevat maitohappobakteerit, probiootit, mutta niin sanotut kobiootit ovat tulossa. Ne ovat kuitusekoituksia, polysakkarideja, jotka on hajotettu ja pakattu kapseleihin. Niiden tarkoitus on sparrata hyvän ruokavalion tapaan suoliston hyviä bakteereja kasvuun. Alustavasti näyttää siltä että ne parantavat kakkostyypin diabeteksen hoitotasapainoa, ainakin kun ne yhdistetään hyvään lääkehoitoon.

SPR:n veripalvelun naapurissa saattaa joku päivä toimia SRR:n ulostepalvelu. R tarkoittaa ruskeaa. Jokaisen suolistofloora on erilainen, kuin kantajansa sormenjälki. Jokaisella saattaa olla jotakin tautia ehkäisevä tai parantava erityispiirre piilossa suolensa sisällä. Älyviestimeen voi siis joku päivä tulla viesti: ”Ulostettasi kaivataan, pääsetkö tulemaan heti?”

Risto Laitila on Ylen Akuutista tuttu yleislääkäri, jonka isona tehtävänä on lääketieteen ja terveydenhuollon kansantajuistaminen. Laitilan mottona on ”Niin että Pihtiputaan mummokin ymmärtää.”