1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Kauhea yö on ohi" – Latinalaisen Amerikan pisin sisällissota loppuu torstaina

Kolumbian sisällissota on kestänyt yli 50 vuotta. Torstaina on määrä panna nimet paperiin, joka lopettaa satojen tuhansien ihmisen hengen vaatineen konfliktin.

Ulkomaat
Nainen pyyhkii silmiään nenäliinalla.
Omainen itki Medellinissä helmikuussa tilaisuudessa, jossa perheille palautettiin Kolumbian sisällissodassa yli kymmenen vuotta sitten tapettujen 11 ihmisen jäännökset. Luis Eduardo Noriega / EPA

Kolumbian hallitus ja maan suurin sissijärjestö, vasemmistolainen FARC, ovat päässeet sopimukseen pysyvästä tulitauosta Latinalaisen Amerikan pisimmässä sisällissodassa.

Neuvottelut venyivät odottamattoman pitkiksi, mutta nyt saavutettu sopimus tarkoittaa käytännössä päätöstä rauhasta puoli vuosisataa kestäneessä sodassa. Siinä on virallisten lukujen mukaan kuollut 260 000 ihmistä. 45 000 on kadonnut, ja miltei seitsemän miljoonaa on joutunut pakenemaan kotoaan.

"Torstaina kesäkuun 23. päivänä julistamme, että sodassa on koittanut viimeinen päivä. Kauhea yö on ohi, ja tie rauhaan ja toivoon aukeaa." Näin lupasi FARC:n rauhanneuvottelija Carlos Lozada sosiaalisessa mediassa keskiviikkona.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja FARC:n johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono matkustavat torstaina neuvottelupaikalle Havannaan Kuubaan.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmoittanut tulevansa todistamaan tulitaukosopimuksen allekirjoittamista. Paikalle odotetaan niin ikään sovittelijamaiden Kuuban, Venezuelan ja Chilen presidenttejä.

YK valvoo aseistariisuntaa

Kolumbian sisällissota alkoi maaseutuväestön kapinana 1960-luvulla. Sotaan on osallistunut hallituksen joukkojen lisäksi useita vasemmistoryhmiä, oikeiston puolisotilaallisia joukkoja ja maailman suurimman kokaiinintuottajamaan huumejengejä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kaikki osapuolet ovat syyllistyneet julmuuksiin.

Hallitus sai sodassa 15:n viime vuoden ajan apua Yhdysvalloilta, mikä harvensi kapinallisten rivejä. Rauhanneuvottelut alkoivat neljä vuotta sitten. Ne saivat vauhtia FARC:n viimevuotisesta tulitaukopäätöksestä, johon hallitus vastasi lopettamalla ilmaiskut kapinallisten leireihin.

Neuvotteluissa sovittiin FARC:n jäljellä olevien arviolta seitsemän tuhannen sotilaan aseistariisunnasta erityisillä suoja-alueilla. Siellä he voivat luopua aseistaan YK:n valvonnassa, kunhan sopimus on allekirjoitettu.

EU lupaa rahaa rauhanprosessille

Santos on ilmoittanut järjestävänsä rauhansopimuksesta kansanäänestyksen, joskin osa oppositiosta vastustaa sitä.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini puolestaan kävi Kolumbiassa toukokuussa lupaamassa EU:n rahallista tukea rauhanprosessille. Helppoa prosessista ei tule, sillä aseistariisunnan lisäksi rauha ja sovinto edellyttävät oikeutta uhreille. Kadonneiden kohtalon selvittäminen on erityinen kipukohta.

Sota ei myöskään ole hallituksen ja FARC:n sopimuksella aivan ohi. Hallituksen ja toiseksi suurimman kapinallisjärjestön ELN:n rauhanneuvottelujen alkamisesta on vasta sovittu. ELN on paljon FARC:ia pienempi, mutta sillä on yhä ote joistakin alueista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi