1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Britannian suomalaiset pelkäävät EU-äänestyksen seurauksia

Arviolta 30 000 suomalaista on perustanut kodin Britanniaan. He ovat muiden EU-maista muuttaneiden tavoin huolissaan kansanäänestyksestä. Jotkut ovat varautuneet eropäätökseen hakemalla Britannian kansalaisuutta.

Kuva: Hannah Mckay / EPA

Lontoon suomalaisen merimieskirkon grillijuhlia varjostaa kaksi arvaamatonta tekijää: brittisää ja EU-kansanäänestys. 16 vuotta maassa asuneen Lauri Piipposen tunnelma ei ole katossa, sillä hän näkee ilmassa Brexitin merkkejä.

– Minun mielestäni ero olisi kauheaa. Vaimoni on englantilainen. Olen aloittanut kansalaisuuden hakemisen varmuuden varalta.

Britannian julkisessa terveydenhuollossa työskentelevä Satu Wilson jännittää äänestyksen tulosta.

– Lapseni ovat kaksoiskansalaisia. Olen perheessä ainoa, joka on ainoastaan suomalainen. Minun täytyy harkita kansalaisuuden hankkimista, jos EU-ero tulee.

Asianajotoimistojen mukaan kansalaisuuden hakemisesta on tullut suosittua Britannian noin kolmen miljoonan EU-peräisen maahanmuuttajan parissa. Maahan asettuneita suojaavat kuitenkin muutkin kuin EU-säädökset, eikä edes eroleiri ole tähän mennessä ajanut heille lähtöpasseja.

"Brexit-perusteet hataria"

Britannian suomalaisten parista on vaikea löytää EU-eron kannattajia. Heidän mielestään erokampanja on noussut etenkin siirtolaispelkojen herättelyn avulla. Eurooppalaisen vapaan liikkuvuuden katkaiseminen on yksi Brexit-mielisten tärkeimpiä argumentteja.

– Mielestäni he kalastelevat ääniä huonoilla, populistisilla väitteillä, Satu Wilson sanoo.

Lauri Piipposen mielestä erosta unelmoivat yrittävät kääntää kelloa taaksepäin.

– He haluavat palata 50-luvun idylliin, jossa ei ollut niin paljon ulkomaalaisia. Niihin aikoihin ei ole paluuta ja siihen olisi parasta tottua.

Jani Pensola katsoo, että itsensä osattomaksi kokevat britit toivovat EU-erosta pelastusta. Pensolan mielestä ahdingon syytä pitäisi hakea EU-säännöksien ja vapaan liikkuvuuden sijaan esimerkiksi globalisaation vaikutuksista.

– Tehtaat eivät palaa Manchesteriin, kävipä äänestyksessä kuinka vain. Ne pysyvät Kiinassa.

EU-ero olisi asiantuntijoiden selvän enemmistön mielestä Britannialle taloudellinen isku, sillä kaupanteko unionimaiden kanssa vaikeutuisi. Kotinsa Britanniaan tehneet suomalaiset toivovat, että taloudelliset pelot kääntävät britit EU:ssa pysymisen kannalle viimeistään äänestyskopissa torstaina.

– Oma arvaukseni on, että hulluudesta huolimatta he eivät tee taloudellista itsemurhaa, grillimestarina häärivä Mika Boström arvioi.

Lue lisää kansanäänestyksestä: Täältä löydät Ylen kaikki Brexit-nettijutut