Erikoinen protesti USA:ssa: Kongressiedustajat istumalakossa

Kongressin demokraattiedustajat vaativat uutta äänestystä aselakien kiristämisestä eivätkä aio nousta lattialta, ennen kuin äänestys päätetään järjestää. Pattitilanne jatkuu, sillä puhemies Paul Ryan on ilmoittanut ettei hän tuo aselakia uuteen äänestykseen.

Ulkomaat
John Lewis
Demokraattien georgialainen kongressiedustaja John Lewis sai presidentti Obamalta twiittikiitokset protestin järjestämisestä. Jim Lo Scalo / EPA

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa on käynnissä poikkeuksellinen protesti, kun demokraattiedustajat ovat käyneet istumalakkoon edustajainhuoneen lattialle.

Demokraatit vaativat uutta äänestystä aselakien kiristämisestä. Heidän vaatimuksensa on, että FBI:n tarkkailu- ja lentokieltolistoilla olevilta henkilöiltä estettäisiin oikeus aseiden hankintaan.

Senaatin äänestyksessä oli tiistaina neljä ehdotusta aselakien kiristämiseksi, mutta republikaanit estivät muutokset. Republikaanit ovat enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Demokraatit sanovat olevansa valmiita istumaan edustajainhuoneen lattialla niin kauan, että aselait saadaan uuteen äänestykseen. Tilanteen ratkaisu on nyt auki.

Kongressin republikaanipuhemies Paul Ryan on ilmoittanut, ettei hän aio tuoda aselakia uuteen äänestykseen.

Presidentti Barack Obama on kiittänyt sosiaalisessa mediassa kongressiedustaja John Lewisia protestin johtamisesta.

Kuvayhteys kongressista on katkaistu, mutta protestista on välitetty kuvaa internetiin Periscope-sovelluksen kautta.