Päivän tärpit: Britit äänestävät Brexitistä, Suomessa tuomitaan valelääkäri

Brexit, brexit, brexit. Pitkään kohuttu, spekuloitu ja pelätty Britannian kansanäänestys EU:sta eroamisesta on tänään lopulta edessä. Yle seuraa tapahtumia tiiviisti koko päivän. Kotimaassa puolestaan luetaan tuomio valelääkärille ja eduskunta äänestää puhemiehistöstä. Tarjolla on tietoa myös kaupunkijuhannuksen vietosta.

Ulkomaat
Lippuja ja Big Ben.
Hannah McKay / EPA

Britannia äänestää EU-erosta. Pitkään kohuttu Brexit-äänestys käydään Britanniassa tänään. Yle seuraa tapahtumia uutis- ja ajankohtaislähetyksissään pitkin päivää, osittain myös Lontoosta juonnettuina. Päivän mittaan ääneen pääsevät niin britit, suomalaisvaikuttajat kuin euroedustajatkin.

Britannian, Euroopan ja maailmantaloudenkin kannalta merkittävä äänestys alkaa klo 9.00 Suomen aikaa, ja uurnat sulkeutuvat puolilta öin. Lopullisen tuloksen arvioidaan olevan selvillä perjantaiaamuna tai aamupäivällä.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion valelääkäri Esa Laihoa koskevasta asiakokonaisuudesta torstaina klo 13.

Laihoa syytetään kaikkiaan 22 eri rikoksesta. Syyttäjän mukaan Laiho on väärentänyt tutkintotodistuksensa ja lisäksi syyllistynyt muun muassa kahteen tappoon, neljään törkeään pahoinpitelyyn ja kahdeksaan törkeään petokseen. Laiho kiistää lähes kaikki syytteet. Hän myöntää väärennetyn tutkintotodistuksen hankkimisen.

*Eduskunta äänestää puhemiehistöstä. *Eduskunta valitsee viime töikseen ennen kesälomalle siirtymistä seuraavan istuntokauden puhemiehistön. Perinteisesti eduskunnan toiseksi suurin puolue on saanut puhemiehen paikan täytettäväkseen. Kun perussuomalaisten Maria Tolppanen loikkasi keskiviikkona SDP:hen, on perussuomalaisilla ja kokoomuksella 37 edustajanpaikkaa ja kokoomuksen taustalla enemmän vaaleissa saatuja ääniä. Näin laskien kokoomus olisi toiseksi suurin puolue. Kokoomuksen uusi eduskuntaryhmän johtaja Kalle Jokinen kuitenkin vakuutti jo keskiviikkona, ettei puolue tule haastamaan nykyistä puhemiestä Maria Lohelaa (ps.)

Eduskunnan täysistuntoa voi seurata suorana lähetyksenä Areenasta klo 10.00 alkaen.

Kaupunkijuhannuksen viettäjistä kisataan nyt tosissaan. Yle Helsinki kertoo iltapäivällä kaupunkiin jäävistä juhannuksen viettäjistä ja heille tähdätyistä palveluista. Keskikesän juhlaa urbaanissa ympäristössä viettäville tarjotaan keikkoja, tansseja ja myös kokkoja.