1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Irak kertoo saaneensa Fallujan lähes kokonaan haltuunsa, Yhdysvallat epäilee tietoa

Irakilaiskenraalin mukaan Fallujassa on jäljellä enää muutamia Isisin taistelijoita. Sen sijaan Yhdysvaltain johtaman liittouman mukaan vasta kolmasosa kaupungista on vapautettu Isisin hallinnasta.

Ulkomaat
Irakin armeijan joukkoja Fallujan lähellä.
Irakin armeijan joukot ryhmittyvät hyökkäykseen Fallujan kaupungin lähellä. EPA / Nawras Aamer

Taistelu Fallujan kaupungin herruudessa on päättymässä lähipäivinä, näin uskovat irakilaiset. Irakilaisjoukot ovat ovat edenneet kaupungin keskustaan ja vähäinen määrä Isisin taistelijoita jatkaa enää vastarintaa lähinnä kaupungin pohjoisosan kahdessa lähiössä.

Hyökkäys Isisin tärkeään tukikohtaan Fallujassa alkoi runsas kuukausi sitten.

– Fallujan pohjois- ja keskiosat on melkein kokonaan puhdistettu Isisin taistelijoista, kenraaliluutnantti Abdulwahab al-Saadi kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Muutamia Isisin taistelijoita on jäljellä kaupungin pohjoisosien Al-Mualleminin ja Jolanin lähiöissä, kenraaliluutnantti jatkoi.

Yhdysvaltain johtaman liittouman tiedottaja Christopher Garver oli lausunnossaan pessimistisempi.

Garverin mukaan vasta kolmannes Fallujasta on vapautettu Isisin hallinnasta.

Noin 50 kilometriä Bagdadista länteen sijaitsevan Fallujan valtaamiseen ovat yhdistäneet voimansa Irakin armeijan lisäksi maan terrorismin vastaiset eliittijoukot ja paikallispoliisi.

Pääministeri Haider Al-Abadi ilmoitti taistelujen voitosta jo 17. kesäkuuta, kun Irakin joukot nostivat maan lipun salkoihin Fallujan keskustan tärkeimmissä hallintorakennuksissa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi