Ottaisitko hoitomummon? – Uusi yksikkö auttaa perhehoitajat alkuun Pirkanmaalla

Vanhuksille kaivataan lisää perhehoitopaikkoja, mutta vieraan ihmisen ottaminen omaan kotiin voi askarruttaa. Pirkanmaalla aloittaa syksyllä maakunnallinen perhehoidon yksikkö, joka hakee uusia perhehoitajia ja tarjoaa heille ennakkovalmennusta.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Turvallista, tavallista perhe-elämää – sitä perhehoito on parhaimmillaan. Kunnat ovat innostuneet etsimään perhehoitajia vanhuksille, mutta millainen perhe tehtävään soveltuu ja mitä se vaatii?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Pirkanmaalla aloittava maakunnallinen ikäihmisten perhehoidon yksikkö. 17 kuntaa eli lähes kaikki Pirkanmaan kunnat ovat mukana uudessa yksikössä, joka aloittaa toimintansa syyskuussa.

Yksikkö rekrytoi perhehoidosta kiinnostuneita ja järjestää heille ennakkovalmennusta. Yksikköä hallinnoi Tampereen kaupunki ja sen toimitilat sijaitsevat Tampereella.

Mukana olevat kunnat ovat kevään aikana laatineet yksikölle toimintaohjeen. Esimerkiksi perhehoitajille maksettavat palkkiot ja kulukorvaukset sekä pitkäaikaisesta perhehoidosta asiakkaalta perittävä asiakasmaksu määräytyvät jokaisessa kunnassa samalla tavalla.

Sen sijaan jokainen kunta määrittelee itse asiakkaalta perittävän maksun suuruuden tilapäisessä ja osavuorokautisessa perhehoidossa.