1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Yhdysvalloissa istumalakkoon ryhtyneet kongressin demokraattiedustajat vaativat uusintaäänestystä aselakien kiristyksistä. Irakilaisten mukaan Fallujan kaupunki on lähes vallattu Isisiltä, mutta Yhdysvaltain mielestä vasta kolmasosa on vapautettu. Olympialaisiin valmistautuvaa Brasiliaa kiusaa myös sikainfluenssa-aalto.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Capitolin edustalla.
Demokraattiedustajien protestia tukevia mielenosoittajia on kerääntynyt Washingtonissa kongressirakennus Capitolin edustalle. Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain kongressissa demokraattiedustajat jatkavat istumalakkoaan. Erikoinen protesti alkoi illalla Suomen aikaa ja on jatkunut koko yön. Demokraatit ovat ilmoittaneet, etteivät he aio nousta edustajainhuoneen lattialta, ennen kuin aselakien kiristämisestä järjestetään uusintaäänestys. Senaatin äänestyksessä oli tiistaina neljä ehdotusta aselakien kiristämiseksi, mutta republikaanit estivät muutokset. Republikaanit ovat enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, senaatissa ja edustajainhuoneessa.

*Irakilaisjoukot kertovat saaneensa Fallujan kaupungin lähes kokonaan haltuunsa, mutta Yhdysvallat on eri mieltä. *Yhdysvaltain johtaman liittouman tiedottaja Christopher Garver kertoi, että Yhdysvaltain käyttämien määritelmien mukaan vasta kolmasosa Fallujasta on vapautettu Isisiltä. Falluja on ollut yksi Isisin viimeisistä vahvoista tukikohdista. Irakilaisjoukkojen hyökkäys Fallujaan alkoi noin kuukausi sitten.

*Brasiliassa sikainfluenssa on tappanut tänä vuonna jo yli tuhat ihmistä. *Määrä on korkein sitten vuoden 2009, jolloin koko vuoden aikana 2 060 ihmistä kuoli sikainfluenssaan. Terveysviranomaiset pelkäävät seitsemän vuoden takaisten lukujen ylittyvän. Loppukesällä alkaviin Rion olympialaisiin valmistautuvaa maata horjuttavat myös poliittinen kriisi ja zikavirusepidemia.

Lue seuraavaksi