Yhdysvaltain demokraattien istumalakko kestänyt jo yli 12 tuntia – yöpyjille tuotu eväitä

Monet demokraattiedustajat ovat valmistautuneet viettämään yön istuntosalissa. Poikkeuksellisen protestin pontimena oli se, että aselakien tiukennukset kaatuivat jälleen kerran. Demokraatit vaativat uusintaäänestystä aselaeista.

Ulkomaat
Protestia johtava demokraattien kongressiedustaja John Lewis puhuu kongressirakennuksen edustalla.
Istumalakon alullepanija, demokraattien kongressiedustaja John Lewis puhuu kongressirakennuksen edustalla. Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa kongressin demokraattiedustajien istumalakko istuntosalin lattialla on jatkunut jo yli 12 tuntia.

Mielenosoittajat ovat ilmoittaneet pysyvänsä salissa, kunnes edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan suostuu järjestämään uusintaäänestyksen aselakien kiristämisestä. Ryan on kutsunut protestia julkisuustempuksi ja ilmoittanut, että äänestystä ei tule.

Kun Ryan yritti saada salia järjestykseen nuijaa paukuttamalla, sekasorto ja huutelu vain yltyi. "Häpeä, häpeä" -huudot saattelivat Ryanin puhujanpöntöstä pois, kun hän luopui yrityksestä, kertoo The New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdessä vaiheessa demokraattiedustajat ryhtyivät laulamaan 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeen tunnuslauluna tunnettua kappaletta We shall overcome. Sanat muuttuivat muotoon "Jonain päivänä säädämme lain".

Aloittajana kansalaisoikeusliikkeen veteraani

Protesti alkoi spontaanin oloisesti kongressiedustaja John Lewisin johdolla. Lewis on 1960-luvun mustien kansalaisoikeusliikkeen veteraani.

Demokraattien vaatimuksensa on, että FBI:n tarkkailu- ja lentokieltolistoilla olevilta henkilöiltä estettäisiin oikeus aseiden hankintaan.

Senaatin äänestyksessä oli tiistaina neljä ehdotusta aselakien kiristämiseksi, mutta republikaanit estivät muutokset. Republikaanit ovat enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Washingtonissa on jo aamuyö, ja monet edustajat ovat kertoneet aikovansa yöpyä salissa. Edustajille on tuotu ruokaa ja joillakin on mukanaan makuupusseja ja tyynyjä. Istumalakko alkoi keskiviikkona ennen puoltapäivää.

Istuntosalin televisiokamerat ovat olleet istumalakon aikana suurimmaksi osaksi sammutettuina republikaanien tahdosta. Republikaanit ovat perustelleet asiaa sillä, että edustajainhuoneessa ei ole ollut käynnissä virallista istuntoa.

Normaalisti kongressin istunnot televisioiva C-Span-kanava välittää salista myös edustajien itsensä Periscope-sovelluksessa ja Facebookissa lähettämää suoraa videokuvaa. Videota voi katsoa verkossa. (siirryt toiseen palveluun)Kuvayhteydessä saattaa olla katkoja.

Edustajat ovat julkaisseet istuntosalista myös runsaasti kuvia viestipalvelu Twitterissä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters