Muutama sentti tekisi Kristian Pullista kahdeksan metrin miehen

Pituushyppy on valikoitunut tälle kaudelle Kristian Pullin päälajiksi. Myös kolmiloikkaajana tunnettu Pulli tähtää pituushypyssä "kahdeksan metrin mieheksi". Amsterdamin EM-kisalipun saavuttaakseen Pullin pitäisi ehtiä parantaa parasta tulostaan vähintään kolme senttiä.

urheilu
Kristian Pullin lajit ovat pituushyppy ja kolmiloikka.
Jarkko Riikonen / Yle

Vaikka Pullin iso tähtäin on Tokion olympialaisiin pääseminen vuonna 2020, ei mahdollisuus päästä osallistumaan heinäkuussa Amsterdamissa järjestettäviin yleisurheilun EM-kisoihin ole Pullin mukaan mahdottomuus.

Kuortaneen Eliittikisoissa Pullin on tehtävä tänään parhaansa.

– Täytyy hypätä 7,95 ja olla kolmen joukossa Suomessa pituushypyssä. Silloin on EM-kisoissa sisällä, 21-vuotias Kristian Pulli tietää.

Pituushypyssä yksi maaginen raja on kahdeksan metriä. Kun hyppyluvut alkavat pysyä kahdeksan metrin paremmalla puolella, saa Pullin mukaan Suomessa eräänlaisen statusarvon. Tällä hetkellä Pullin paras tulos pituushypyssä on 7,92 metriä.

– Pikkuisen alle kahdeksan metrin miehet jäävät pikkuisen varjoon, hän kertoo.

– Euroopassa pärjää, jos hyppää kisoissa kahdeksan metriä. Sillä tuloksella on väkisin kahdeksan parhaan joukossa Euroopan kentillä.

Kritian Pullin valmentajana toimii hänen isänsä Seppo Pulli.
Kritian Pullin valmentajana toimii hänen isänsä Seppo Pulli. Tässä analysoidaan kännykällä kuvattua videota hypystä. Jarkko Riikonen / Yle

Pulli nappasi pituushypyssä SM-kultaa Kalevan kisoissa kesällä 2014.

– Suurempana saavutuksena pidän sitä ennen saavutettua mitalia kolmiloikasta, nuorten EM-kisoista. Mittaan menestystä sekä Suomen että Euroopan tasolla.

Pituushyppy edellä

Tällä kaudella Pulli keskittyy kahdesta hyppylajistaan toiseen, pituushyppyyn. Se, että pitää päättää kumpaan lajiin keskittyä, on vaikeaa. Kolmiloikkaa ei kuitenkaan kokonaan voi unohtaa.

– Kolmiloikassa minulla on potentiaalia, mutta se on hyvin loukkaantumisherkkä laji. Pidän sitä haastavana, jopa haastavampana kuin pituushyppyä.

Pulli on kärsinyt iskuvammoista kantapään ja polven kanssa. Kolmiloikassa paras Pullin tulos on 16,07.

Kaipolan Virettä edustavaa Pullia valmentaa hänen oma isänsä, Seppo Pulli. Motivaatiota hypätä aina kauemmaksi tuo omien rajojen etsiminen. Uusi ennätys testissä tai kilpailussa ruokkii intoa pyrkiä yhä pidemmälle. Entäs sitten kun rajat alkavat kolkutella?

– Kun kaikki ominaisuudet on kehitetty huippuunsa, pääkoppaa ja teknistä suorittamista voi edelleen kehittää. Yleisurheilussa vasta 25-vuotiaana alkaa useimpien uran parhaat vaiheet, Kristian Pulli toteaa.

Hyppyjä analysoidaan kuvaamalla ne älypuhelimella ja tarkastelemalla jälkikäteen.
Jarkko Riikonen / Yle

_Kristian Pullia haastattelivat toimittajat Esko Pulliainen ja Mikko Maasola Yle Jyväskylän kesäkyläilyn yhteydessä Jämsässä. _