1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkeakoulut

Yrittäjä Mikael Gröhn lahjoitti 20.000 euroa Lapin yliopistolle

Lahjoituksen tehnyt Mikael Gröhn muistuttaa, että itsenäisen yliopiston säilyminen Lapissa ei ole näinä aikoina automaatio. Gröhn toivoo, että myös yrittäjät kantaisivat vastuuta yliopiston tulevaisuudesta.

Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Rovaniemeläinen yrittäjä Mikael Gröhn on lahjoittanut 20 000 euroa Lapin yliopiston varainhankintaan. Todellisuudessa lahjoitus kerryttää Lapin yliopistolle kaikkiaan 80 000 euroa, sillä yliopiston itse maakunnasta keräämä raha poikii valtion rahoitusta kolminkertaisesti.

Yliopistolla on parhaillaan käynnissä varainkeruukampanja, jonka tavoitteena on kerätä maakunnasta ulkopuolista rahoitusta 750 000 euroa. Yliopiston yhteyspäällikkö Heikki Autto kertoo, että tavoitesummasta on saavutettu kaksi kolmannesta nyt, kun kampanja-aikaa on jäljellä vielä vuosi.

Yliopiston itse keräämät lahjoitukset poikivat kassaan lisää rahaa, kun se saa lahjoitussummiin nähden kolminkertaisesti vastinrahaa valtiolta.

Gröhn: Itsenäisen yliopiston säilyminen ei ole varmaa

Gröhnin mukaan yliopisto tuo Lappiin valtavasti positiivista energiaa, ja hän haluaa kiittää yliopistoa Lapin hyväksi tehdystä työtä.

Mikael Gröhnin yritykset työllistävät yhteensä noin kuusikymmentä henkilöä, joista osa on valmistunut Lapin yliopistosta ja puolenkymmentä opiskelee siellä parhaillaan. 

Ilman yliopistoa Rovaniemellä olisi yli tuhat asuntoa vähemmän. Lukuisat kaupat ja palvelusten tarjoajat puuttuisivat kaupungista tyystin.

Mikael Gröhn

Lahjoituksen tehnyt Gröhn toivoo, että muutkin lappilaiset yritykset havahtuisivat huomaamaan yliopiston positiivisen vaikutuksen esimerkiksi alueen palveluihin, kauppaan ja asuntotuotantoon.

– Suuri yleisö ei ehkä tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, että ilman yliopistoa Rovaniemellä olisi yli tuhat asuntoa vähemmän ja lisäksi lukuisat kaupat ja palvelusten tarjoajat puuttuisivat kaupungista tyystin.

Gröhn muistuttaa, että itsenäisen yliopiston säilyminen Lapissa ei ole näinä aikoina automaatio. Siksi hän toivoo, että myös yrittäjät kantaisivat vastuuta Lapin oman yliopiston puolesta.

Lapin yliopistolla lahjoituksia pidetään myös symbolisesti tärkeinä. Yhteyspäällikkö Heikki Auton mukaan väliä on paitsi lahjoitussummilla, myös yksittäisten lahjoittajien määrällä. Yliopisto aikookin seuraavan vuoden aikana panostaa varainkeruukampanjoinnissaan myös tavallisiin, yksittäisiin lappilaisiin.

– Näin opetus- ja kulttuuriministeriössä nähdään, että meillä on Lapissa koko maakunta takana pitämässä yliopiston puolta, Autto sanoo.