Ruotsidemokraattien poliitikko ampui leijonia ja muuta suurriistaa – "Kirahvi on parasta lihaa"

Ruotsidemokraattien työntekijä on aiheuttanut ärtymystä ladattuaan valokuvia ampumistaan afrikkalaisista eläimistä Facebookiin. Mies poseeraa kuvissa muun muassa kuolleiden leijonien, kirahvin ja virtahevon kanssa.

Ulkomaat
Angelo Vukasovic poseeraa kuolleen leijonan takana.
Ruotsidemokraattien Nybron rahastonhoitaja Angelo Vukasovic poseeraa kuolleen leijonan takana. Miehen mukaan kuva on otettu Etelä-Afrikassa.Kuvakaappaus Angelo Vukasovicin Facebook-tililtä.

Ruotsidemokraattien Nybron rahastonhoitajan Angelo Vukasovicin metsästysharrastus aiheuttaa pahennusta Ruotsissa ja maailmalla.

Vukasovic latasi maaliskuussa Facebookiin valokuvia Afrikassa ampumastaan suurriistasta. Osaan kuvista Vukasovic liitti ruotsidemokraattien logon.

Mies poseerasi kuvissa kuolleiden leijonien, virtahevon, kirahvin, seepran ja muiden villieläinten kanssa.

Yhdessä kuvassa on lihanpaloja, joiden Vukasovic kirjoitti olevan leijonanlihaa. Hän kehui lihan makua erittäin hyväksi.

Nettikansa hermostui

Valokuvat alkoivat levitä viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa ja hermostuttivat monia ihmisiä. Myöhemmin Vukasovic poisti osan kuvistaan.

Etelä-Ruotsissa Nybrossa metsästyskauppaa pitävä Vukasovic kertoi Aftonbladet-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hän myy metsästysmatkoja. Miehen mukaan kiistanalaiset kuvat on otettu eri matkoilla Etelä-Afrikassa.

– Tiettyjen eläinten metsästys hyödyttää ihmisiä ja myös eläimiä. Aiemmin sarvikuononmetsästys oli kiellettyä, mutta nyt se on sallittu ja sille on syynsä, Vukasovic sanoi Aftonbladetille.

– Tietyillä alueilla eläimet nääntyvät huonon ruoan ja veden takia. Siksi eläimiä yritetään karsia.

Vukasovic korostaa Expressen-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hän harjoittaa täysin laillista metsästystä. Mies sanoi Expressenille, että häntä pyydettiin ampumaan kirahvi, koska eläinten määrää piti vähentää.

Trofeemetsästys ärsyttää monia

Huvimetsästyksestä on keskusteltu runsaasti viime vuosina. Esimerkiksi vuosi sitten Cecil-leijonan kohtalo päätyi kansainvälisiin uutisotsikoihin.

Amerikkalainen hammaslääkäri ampui Zimbabwen kuuluisimmaksi leijonaksi nimetyn Cecilin varsijousella viime heinäkuussa. Monet ihmiset raivostuivat (siirryt toiseen palveluun) Cecilin tappamisesta.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Ruotsin jaoston asiantuntija Ola Jennersten arvioi Aftonbladetille, että hyödyllisestä trofeemetsästyksestä, eli metsästämisestä metsästysmuiston vuoksi, on vain vähän hyviä esimerkkejä.

Metsästysmuisto voi olla esimerkiksi eläimen pää, talja, sarvet tai valokuva, jossa metsästäjä poseeraa saaliinsa kanssa.

Jennerstenin mielestä tuomittavaa on varsinkin sellainen trofeemetsästys, jossa eläimiä laitetaan aidatulle alueelle metsästäjien ammuttaviksi.

Kirahvi maistuu metsästäjälle

Vukasovicin mukaan kaikki Etelä-Afrikassa sallittu metsästys tapahtuu aidatuilla alueilla. Hänen mukaansa metsästettävät eläimet ovat eläneet hyvissä oloissa.

– Olen syönyt 80 prosenttia ampumistani eläimistä, jopa kuvassa olevan leijonan. Kirahvi on parasta lihaa, jota olen syönyt ja tulen syömään, Vukasovic sanoi Aftonbladetille.

Ruotsidemokraattien tiedottaja Henrik Gustafsson arvioi Aftonbladetille, että trofeemetsästys on mahdollisesta laillisuudestaan huolimatta eettinen ja moraalinen kysymys.

Gustafssonin mukaan puolue aikoo selvittää Vukasovicin metsästyskuviin liittyvät tapahtumat saadakseen kokonaiskuvan asiasta.