Mökkijuhla ei ole juhannuksen pakko: Suomalaisten menojalka on vipattanut jo pitkään

Suomen juhannuksessa ei ole tarvinnut ennen eikä tarvitse nykyäänkään jöröttää yksin mökillä. Juhannustapahtumien kirjosta löytyy niin perinteisiä, uusia, suuria, pieniä kuin paluun tekeviä kemuja. Juhannuksena suomalainenkin saa hakeutua laumaan.

juhannus
Juhannuksen viettoa Sysmässä.
Håkan Sandblom / Yle

Juhannuskoivujen noustessa pirttien ovien pieliin kaupunkilaisetkin suuntaavat keskikesän juhlan viettoon metsän katveeseen. Mökki, kokko ja sauna – niistä ajatellaan suomalaisen juhannuksen rakentuvan. Kaveriporukat ja perheet suuntaavat yhteisen mökkikaton alle, mutta toisia juhlijoita on aina kohdattu myös tapahtumissa.

Suomalaisten menojalka on kuitenkin vipattanut jo pidemmän aikaa, eikä mökkijuhannus ole ollut ainoa vaihtoehto enää aikoihin. Vaikka juhannus ei enää entiseen tapaan ole oman kylän juhla yhteisen kokon ympärillä, kerää juhannus yhä ihmisiä yhteen.

Jos veri vetää väenpaljouteen

Vaikka suurten juhannusfestivaalien järjestämiseen liittyy vieläkin pelkoa siitä, että suomalaisia ei saada houkuteltua kesämökeiltä tapahtuma-alueille, muutamat isot tapahtumat onnistuvat siinä vuodesta toiseen.

Juhannusfestivaali on Himoksen kesän ykköstapahtuma.
Himos Juhannus on tänä vuonna 18-vuotias.Sinikka Långström

Himos Juhannuksen päälava rakennetaan tänäkin vuonna samalle paikalle, jolle se rakennettiin jo vuonna 1999. Tuolloin Himoksen ensimmäisillä juhannusfestareilla oli kävijöitä noin 8 000. Tänä vuonna yleisötavoite on 40 000 juhannuksen juhlijaa.

Vaikka Popeda joutui sairaustapauksen vuoksi peruuttamaan esiintymisensä, Himos Juhannus haluaa artistikattauksellaan olla paikka juhannusjuhlijoille laidasta laitaan. Jämsässä kaikuukin juhannuksena niin iskelmä kuin suomirap. Festareilla leikitään myös Suomen suurinta tyynysotaa ja bailataan vaahtobileissä.

Monelle metallimusiikin ystäville Kauhajoen Nummirock on kohde tänäkin juhannuksena. Metallimusiikkifestariksi profiloitunut Nummirock juhlii tänä vuonna 30-vuotispäiviään ja paikalle odotetaan noin 20 000 juhlijaa.

Kaupunkia ei ole pakko jättää taakseen

Mökki pöpelikössä ei ole kaikkien juhannuksen viettäjien ykkösvaihtoehto, eikä kaupunkijuhannuskaan ole uusi keksintö. Esimerkiksi Helsingin Seurasaaressa Juhannusvalkeita on juhlittu jo vuodesta 1954.

Juhannuskokko Seurasaaren rannassa.
Juhannuskokko Seurasaaressa vuonna 2013Jyrki Lyytikkä / Yle

Tampereen Tullikamarilla ilmainen juhannussauna lämpiää tänäkin vuonna, kun Valtteri Festivalit juhlitaan nyt neljättä kertaa. Kahden päivän ajan tarjolla on niin maksullista kuin ilmaista tapahtumaa. Punaisten tiilten katveessa kuullaan niin musiikkia kuin stand up -tykitystä. Juhannuspäivänä pyörähdellään juhannustanssit.

Finland Festivalsin mukaan kaupunkitapahtumien suosion kasvu on näkyvä trendi niin Suomessa kuin ulkomailla. Nuoria kaupunkilaisia on vaikea saada karistamaan kaupungin pölyt harteiltaan. Nouseva trendin mukaan myös kotimaan urbaaneilla festareilla tekemistä halutaan tarjota koko perheelle. Valtteri Festivaleillakin osa ohjelmasta on ikärajatonta.

Juhannustanssit laittavat yhä helmat heilumaan

Ensimmäiset juhannustanssit Syvälahden lavalla pyörähdeltiin lavan avajaisvuonna 1952. Silloin lipun ostaneita oli alle 20 ja vettä tuli taivaan täydeltä. Nyt 64 vuotta myöhemmin Kangasniemellä Etelä-Savossa valmistaudutaan jälleen perinteiseen tapaan juhannustansseihin.

Syvälahden lava on vain yksi esimerkki tanssilavoista, joille juhannus on se hetki, kun askeleita rohkenevat mallaamaan nekin, joita lavat eivät muutoin houkuta. Nuorten aikuisten kaveriporukat haluavat nähdä, mistä tansseissa on kyse. Juhannustansseista on kuultu tarinoita vanhemmilta sukupolvilta ja tunnelma halutaan nyt kokea itse.

Vaikka juhannustanssien perinne on pitkä, se ei ole säilynyt muuttumattomana. Ennen yksi orkesteri saattoi soittaa koko illan. Nykyään yhtyeitä on illan mittaan useampia ja hallittavien tyylien kirjo on laajempi. Naistenhakukin on vakiintunut osaksi lavojen arkipäivää.

Tänä juhannuksena Syvälahdella valmistaudutaan kestitsemään noin 3 000 juhannustanssijaa. Siinä missä tarjottavaksi tilattiin ennen 700 sokerimunkkia, panostetaan nyt valikoimaan. Juomapuolellakaan eivät enää riitä limonadi ja ykkösolut.

Ilo loppuu aikanaan vaikka feenikslintujakin on

Aina juhannustapahtuman elinkaari ei jatku hamaan tulevaisuuteen saakka. Vuosien varrella suomalaiset ovat bailanneet juhannusta tapahtumissa, joita ei enää ole. Nostalgisointi voi kuitenkin jatkua edelleen.

Yksi juhannuksen edesmenneistä musiikkifestareista on vuodesta 1984 vuoteen 2001 järjestetty Rantarock. Tapahtuma syntyi Virtain Hiekkarannalla mutta ehti olemassaolonsa aikana muuttaa Vaasaan. Rantarock muistetaan etenkin eurodance-genren pippaloina. Moni nuoremmankin sukupolven edustaja on saanut kuulla tarinoita Samantha Foxista, Keanu Reevesistä, Pandorasta ja siitä, miten MTV-musiikkikanava teki Rantarockista ohjelmaa.

Kauhavan tunnetuin juhannustapahtuma on ollut Lentäjien juhannus. Vapaaehtoisvoimin pidetyn tapahtumanperinne katkesivuonna 2012, kun Kauhavan lentosotakoulu lakkautettiin. Tapahtuma ehti kerätä ihmisiä yhteen 67 vuoden ajan. Ohjelmaan kuului yleensä lentonäytöksiä, tivoli ja iltaan tanssit. Vuonna 2015 kaupallinen toimijajärjesti tapahtuman uudelleen (siirryt toiseen palveluun), mutta tälle vuodelle tapahtumaa ei enää pykätty pystyyn.

Yhdysvaltalainen Jay-Z räppäsi lauantain pääesiintyjänä
Vuonna 2008 RMJ:n pääesiintyjänä nähtiin Jay-Z.Ville Vedenpää / YLE

Juhannustaikojen lisäksi keskikesän juhlaan mahtuu myös uudestisyntyviä tapahtumia. Tänä vuonna RMJ eli Raumanmeren Juhannus palaa Rauman Otalahden rannalle. Edellisen kerran festivaalia järjestettiin vuodesta 1999 vuoteen 2007. Parhaimmillaan se keräsi paikalle 100 000 kävijää.

Tänä vuonna RMJ:llä on tilaa noin 30 000 kävijälle. Pääesiintyjänä nähdään David Guetta ja tapahtuma-alueelta löytyy myös Suomen suurin siirrettävä maailmanpyörä. Vaikka tapahtumalippuja on vielä jäljellä, ovelta niitä ei enää varmasti luvata saataviksi. Lopullinen uudelleen elvytyksen tulos selviää vasta juhannuskansan käännyttyä kotimatkalle.