1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannuksen ihmemaa onkin Latvia!

Juhannuksen pitäisi olla erityisen suomalainen juhla. Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja hämmentyikin huomatessaan, että suomalainen juhannustunnelmointi kalpenee latvialaisen juhannushumun rinnalla.

Yle maailmalla: Riika
Labdien! Marjo Näkki
Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki. Yle

RiikaRuokakaupassa käynti on viime päivinä osoittautunut erityisen hankalaksi jopa Latvian pääkaupungissa Riiassa. Syynä on luonnon yllättävä maihinnousu keskelle suurkaupungin ostoskeskuksia.

Tuntuu, että juusto- ja vihannestiskille saa luovia niityn tai pienen koivikon läpi.

Riian raitionvaunujen etumukset on koristeltu seppelein ja komein kukkalaittein. Kansallisteatterin eteenkin on nostettu erityinen teline, jossa roikkuu jättimäinen tammenoksista tehty seppele. On ihme, ettei kukaan ole joko vienyt sitä mukanaan tai kaatanut muuten vaan.

Riian keskustorilla linjakkaiden zeppeliini-hallien kojut notkuvat kukista tavallisestikin, mutta nyt kukat ovat erityisen maanläheisiä: heiniä, mataraa, unikoita, ruiskukkia ja muita. Lajeja, joiden nimiä ei muista, mutta jotka ovat tuttuja lapsuuden luonnonniityiltä.

Juhannus – _Jāņi _on saapunut.

Ja väki kokoontuu yhteen jo ennen juhannusta. Eräs juhannuksen ennakkojuhla järjestettiin maalla, tunnin ajomatkan päässä Riiasta etelään, Zemgalen maakunnassa.

Pieni hiekkatie kiemurteli vehreän maiseman läpi ja toi lopulta tunnetun, tosin jo maaliskuussa 1940 kuolleen latvialaiskirjailija Edvartz Virzan kotitalon pihaan. Oranssiksi rapatun päärakennuksen seinustalla tervehtii Latvian lippu, puheensorina kuuluu tosin talon takaa.

Vierasjoukko saapuu pihaan ja puhkeaa lauluun.

Tämäkin kuuluu latvialaiseen perinteeseen. Juhannusjuhlaan ei niin vaan ilmaannuta, vaan ilmaannutaan laulaen. Kertosäkeessä toistuu "liigo" eli juhannuksen toinen nimi. Hetken päästä sama joukko on tarttunut toisiaan kädestä ja lyönyt piiritanssiksi.

Tammenlehväseppele ja tähkäseppele
Latvialaisia juhannusseppeleitä.Valda Kalnina / EPA

Latvialaiset ottavat juhannuksen niin tosissaan, että ovat vaatineet sille jopa kansainvälistä tunnustusta. Latvialainen juhannusjuusto, Jāņu siers on Euroopan komission suojattujen perinneherkkujen listalla. Samalla listalla on Suomesta muun muassa kalakukko, sahti ja karjalanpiirakka.

Juhannuspöytään kuuluvat Latviassa erityisesti kummelijuusto ja olut.

Tärkeä perinne tanssin ja laulun lisäksi on kokon yli hyppääminen. Parit tekevät sen yhdessä toisiaan kädestä pitäen. Kokon uskotaan puhdistavan ja tuovan onnea.

Eikä yksikään juhannusjuhla ala ilman seppeleitä. Täällä niihin punotaan heiniä ja ruiskukkia. Tammenlehdistä tehdyt seppeleet kuuluvat miesten päähän.

Kesän lyhin yö vietetään Latviassa valvoen aamunkoittoon asti. Sen jälkeen pitää kävellä läpi aamukasteen, sillä se tuo vaurautta ja kauneutta.

Aamukävely onnistuu läpi pääkaupunki Riian läpi sillä vaikka suurin osa latvialaisista on maalla, päättyy kaupungin järjestämä ohjelma vasta puoli viisi aamulla.

Lue seuraavaksi