Valelääkäri Esa Laihon puolustus: "Tuomiossa tuplasti liikaa"

Esa Laihoa käräjäoikeudessa avustanut Kari Uoti pitää käräjäoikeuden päätöstä totaalisen epäonnistuneena etenkin Laihon saaman rangaistuksen mittaamisen osalta.

Kotimaa
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Valelääkäri Esa Laihoa avustava oikeustieteen tohtori Kari Uoti arvostelee ankarasti Helsingin käräjäoikeuden tuomiota. Laihon saama ehdoton neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistus tuli Uotin mukaan käytännössä törkeistä petoksista.

Uotin mielestä käräoikeus epäonnistui pahoin taloudellisen vahingon määrittämisessä ja tämä korotti Laihon saamaa rangaistusta. Uoti korostaa, että Laiho teki kymmenen vuotta lääkärin työtä, eikä sille annettu arvoa penninkään vertaa.

–Tässä itse asiassa taloudellinen hyöty määritti hirveästi rangaistuksen määrää. Asianmukainen taso olisi mielestäni ollut jossain parin vuoden kieppeillä. Tässä on nyt tuplasti liikaa.

Käräjäoikeus velvoitti Laihon korvaamaan useille asiakkainaan ja työnantajinaan olleille sairaaloille petosrikoksilla aiheutetut taloudelliset vahingot, yhtensä noin miljoona euroa. Laiholle maksettiin useita vuosia lääkärin palkkaa vaikka hänellä ei ollut vaadittua tutkintoa.

Uotin mielestä on selvää, että Laiho ei ole syyllistynyt vakaviin väkivaltarikoksiin ja hän on tyytyväinen, että myös käräjäoikeus päätyi tälle kannalle.

– Se, että käräjäoikeus väkisin löysi kaksi tavanomaista pahoinpitelyä, on omituista ja niiden osalta perustelut ovat kestämättömiä.

Laiho aikoo valittaa päätöksestä hovioikeuteen.

Lisätty 23.6.2016 klo 17.12 Laiholle määrätty noin miljoonan euron korvausvelvollisuus.