Syyttäjä: Valelääkäri Esa Laihon tuomio on merkittävä – miljoonatulojen menetys oli odotettavissa

Syyttäjien vaatimus tuomita valelääkäri Esa Laiho kahdesta taposta kaatui käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Jouni Peräinen pitää kuitenkin merkittävänä sitä, että oikeus piti Laihon menettelyä tahallisena.

Kotimaa
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Jouni Peräinen pitää käräjäoikeuden ratkaisua tuomita valelääkäri Esa Laiho kahdesta pahoinpitelyistä merkittävänä kannanottona. Syyttäjän mukaan se antaa selvän viestin siitä, että ilman asianmukaista koulutusta potilaalle aiheutetut vahingot voivat olla tahallisia.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Laihon neljän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen pahoinpitelyjen lisäksi muun muassa törkeistä petoksista. Syyttäjät vaativat hänelle lähes 15 vuoden tuomiota.

– Merkittävää oli se, että näissä kahdessa kohdassa, jossa käräjäoikeus katsoi, että vastaaja on syyllistynyt pahoinpitelyyn, hyväksyttiin se syyttäjän näkemys, että jos kouluttamattomana toimii tällaisessa vaativassa lääkärin tehtävässä, ja siitä sitten aiheutuu potilaalle vahinkoa tai seuraamusta, niin silloin teko voi täyttää pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, sanoo Peräinen.

Syyttäjät vaativat Laiholle rangaistusta kahdesta taposta. Peräisen mukaan lähipäivinä harkitaan, valittavatko syyttäjät päätöksestä näiltä osin hovioikeuteen. Toinen käräjäoikeuden ammattituomareista olisi tuominnut Laihon yhdestä taposta.

Se, että käräjäoikeus määräsi Laihon maksamaan kymmenen vuoden aikana saamansa noin miljoonan euron palkat takaisin on syyttäjän mielestä odotettu ratkaisu.

– Tämä lopputulos on linjassa aikaisempin tapauksiin, eli on velvoitettu korvaamaan kokonaisuudessaan saatu palkkasumma asianomistajille takaisin, mikäli tällaisesta menettelystä on ollut kysymys, kuten Laihon tapauksessa.