Joensuun joukkopahoinpitely vaikea selvitettävä poliisille – rasismirikoksissa ei piikkiä kaupungissa

Aamuyöllä hiljaisella torilla tapahtunut kahteen ulkomaalaistaustaiseen mieheen kohdistunut pahoinpitely on vielä selvittämättä niukkojen yleisövihjeiden vuoksi. Monikulttuurisuusjärjestöt sanovat nimittelyn ja uhkailun lisääntyneen Joensuussa, mutta poliisin kirjaamien rikosilmoitusten määrässä tämä ei suoraan näy.

Kotimaa
Joensuun tori sateisena kesäpäivänä.
Esa Huuhko / Yle

Kantasuomalaisen joukon epäillään pahoinpidelleen kahta ulkomaalaistaustaista joensuulaismiestä keskustassa. Tekijät poistuivat paikalta autolla, ja poliisi kaipaa yleisövihjeitä.

– Silminnäkijöitä on ollut Kauppatorilla ilmeisesti niukalti, sillä välikohtaus tapahtui aamuyöllä, sanoo rikosylikonstaapeli Pekka Sivonen.

Poliisi on kirjannut rasistisia rikoksia Joensuussa vähän, vaikka kaupungin 1990-luvun skinimenneisyys ja sittemmin Soldiers of Odin -katupartio painolastina imagolle ovatkin.

Silminnäkijöitä on ollut Kauppatorilla ilmeisesti niukalti, sillä välikohtaus tapahtui aamuyöllä.

Pekka Sivonen

Yhteensä rasistiseksi luokiteltuja rikoksia on kirjattu Pohjois-Karjalassa viimeisen vuoden aikana puolenkymmentä, mitä rikoskomisario Simo Hämäläinen pitää poikkeuksellisen pienenä määränä.

– Näistä kaksi on ollut lieviä pahoinpitelyjä, joissa on ollut mukana rasistista suunsoittoa. Muuten on tutkittu kunnianloukkauksia, kotirauhanhäirintää tai kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Poliisi: Huoli aiheellinen

Monikulttuurisuustyötä tekevät järjestöt ovat huolissaan rasistisen käyttäytymisen lisääntymisestä Joensuussa. Järjestöille on kerrottu, että nimittelyt, sylkemiset ja uhkaavat eleet esimerkiksi jonotustilanteissa ovat lisääntyneet.

Poliisin mielestä huoli on aiheellinen, sillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa rasistinen käytös on voimakkaasti esillä. Kaikkea ei poliisille myöskään kerrota.

– Vaikka meillä Joensuussa poliisin työssä rasismi ei ole paljon rikoksina näkynyt, huoli rasistisesta käytöksestä on aiheellinen. Poliisi seuraa aktiivisesti mahdollisia rasistisia motiiveja ja puuttuu tilanteisiin, sanoo rikoskomisario Simo Hämäläinen.