1. yle.fi
  2. Uutiset

Olutharrastajat perustavat innoissaan pienpanimoita – "Voi puhua olutbuumista"

Pienpanimoiden määrä on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Panimoliiton mukaan Suomessa on meneillään olutbuumi. Esimerkiksi Kymenlaakson hiljaiselle pienpanimokartalle on tulossa eloa syksyllä.

Kotimaan uutiset
Olutta lasissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kymenlaakson tiettävästi ensimmäisen pienpanimon rakennustyöt etenevät Virolahdella.

– Elokuussa tulevat panimolaitteet. Syksyllä olisi tarkoitus saada markkinoille kolme olutta eli pilsneri, kauraportteri ja vielä yksi erikoisolut, kertoo viljanviljelijä ja panimoyrittäjä Juha Kokkala Takatalo & Tompuri Brewerystä.

Kokkala kertoo jutelleensa jo 10 vuotta sitten nykyisen yhtiökumppaninsa Mikko Suur-Uskin kanssa oman pienpanimon perustamisesta.

Molemmat ollaan olutharrastajia ja panimon perustaminen oli aluksi vähän sellainen vitsi.

Juha Kokkala

– Molemmat ollaan olutharrastajia ja panimon perustaminen oli aluksi vähän sellainen vitsi.

Nyt molemmat viljelevät omia tilojansa ja vitsi muuttuu todellisuudeksi. Tulevan pienpanimon oluessa käytettävä mallasohra tuleekin omilta tiluksilta.

– Kuulostaa hienolta. Mallastaminen ja tasalaatuisuus tuovat haasteita, sanoo kouvolalainen olutharrastaja ja -bloggari Arto Halonen.

Halonen on tehnyt omia oluita muun muassa Kymijoki Beer Festivalille.

Siirtymä vahvoista mietoihin juomiin ruokkii olutbuumia

Pienpanimoiden määrä on kasvanut rajusti varsinkin pari viime vuotta.

Sosiaali- ja terveysalan valvonta- ja lupaviraston Valviran mukaan tällä hetkellä Suomessa toimii 69 pienpanimoa. Määrä on tuplaantunut vähän yli kolmessa vuodessa.

Suomi sahtiperinteineen on olutmaa ja voi puhua olutbuumista.

Elina Ussa

– Suomi sahtiperinteineen on olutmaa ja voi puhua olutbuumista. Buumia selittää muun muassa se, että alkoholinkäyttö vähenee ja siirtyy vahvoista mietoihin, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Elina Ussa.

Myös kuluttajat ovat Ussan mukaan muuttuneet.

– Laajemminkin elintarviketeollisuudessa on havaittu, että kuluttajat haluavat entistä monipuolisempaa tarjontaa muun muassa pientuottajilta.

Lakimuutokset piristävät

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Elina Ussa arvioi, että alkoholilainsäädännön muutoksetkin tuovat pienpanimoalalle hyvää, kun kaupoissa myytävien tuotteiden enimmäisvahvuus nousee hieman. Pienpanimot voivat myydä myös tuotteita ulos suoraan ilman elintarvikekioskivelvoitetta.

Virolahtelaisyrittäjätkin ovat neuvotelleet myyntikanavista.

– Keskusteluja on käyty Kotkan, Haminan ja Lappeenrannan ravintoloiden sekä joidenkin kauppojen kanssa, paljastaa viljanviljelijä ja panimoyrittäjä Juha Kokkala Takatalo & Tompuri Brewerystä.

Suomessa pienpanimoksi määritellään panimo, joka tuottaa enintään 15 miljoonaa litraa vuodessa. Rajan alittava panimo saa verotukea.

Lue seuraavaksi