Aukioloajat vapautuivat, erikoiskauppa iloitsee – ovet avautuvat asiakkaiden elämänrytmin mukaan

Aukioloaikojen vapauduttua erikoiskaupatkin voivat räätälöidä aukioloaikojaan asiakkaiden tarpeen mukaisiksi. Monen elämänrytmi on siirtynyt yhä myöhemmäksi, minkä vuoksi erikoiskaupat myöhentävät aukioloaan.

Kotimaa
Kirjoja hyllyssä
Yle / Heidi Hannukainen

Moni erikoiskauppa pohtii aukioloaikojen myöhentämistä, osa on jo sitä kokeillut.

– Kauppiaat ovat pohtineet aukioloaikojaan sen mukaan, miten kuluttajat kaupassa liikkuvat. Kauppaa on turha pitää auki, jos tiedetään, ettei siellä käy ketään, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen sanoo.

Vielä tarkkoja tietoja aukiolojen vapautumisen vaikutuksista ei ole, vaan nyt eletään kokeiluvaihetta.

"Nuorisolle turha avata ennen yhtätoista"

Tuntumaa asiaan kuitenkin on, sanoo Loikkanen. Päivittäistavarakauppa on esimerkiksi pidentänyt aukioloaikojaan, ja erikoiskauppa näyttää keskittyvän entistä enemmän niihin aikoihin, jolloin suuri osa asiakkaista on vapaalla: esimerkiksi ruokatuntiin ja työpäivän jälkeisiin iltapäivien tunteihin.

– Tässä vaiheessa on sellainen tuntuma, että ihmiset alkavat liikkua kaupungeilla kymmenen jälkeen. Kauppias toki tuntee asiakkaansa. Jos tietää, että asiakkaina on paljon eläkeläisiä, kannattaa varmaan avata aikaisemmin. Jos kohderyhmänä on nuorisoa, silloin on varmaan turha avata ennen yhtätoista, Tuula Loikkanen toteaa.

Uusi vapaus mahdollistaa kaupoille myös sesonkiluonteiset aukioloajat, esimerkiksi kesäiltaisin kauppa voi olla auki myöhempään kuin talvella.

Erikoiskauppojen yrittäjät ovat Loikkasen mukaan ottaneet myönteisesti vastaan aukioloaikojen vapautumisen. Enää ei tarvitse pyytää lupia jokaista aukiolon muutosta varten.