Hyppää sisältöön

Facebook-pomo teippasi tietokoneensa kameran umpeen – Pitäisikö sinunkin?

Koneen silmän edessä tulee vietettyä aikaa myös vähissä vaatteissa. Kamera saattaa katsella puuhastelua tietämättäsi. Harva läppäriään mukaan vessaan ottaa, mutta toisin on puhelimen kanssa.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg näyttää turvautuvan vanhaan konstiin (siirryt toiseen palveluun) teippaamalla koneensa webcamin ja mikrofonin umpeen. Kysyimme tietoturva-asiantuntijoilta, kannattaako.

Miksi tietokoneen kamera pitäisi peittää?

Se, että joku ottaa kamerasi komentoonsa haittaohjelman avulla, on mahdollista vaikkakin harvinaista. Salakuvaaminen voi onnistua tietokoneen huonojen rajoitusten takia tai omasta virheestäsi, kuten väärän sovelluksen asentamisesta tai päivitysten laiminlyönnistä.

Läppärin ja pöytäkoneen kohdalla linssin peittäminen ei vaadi tietoteknistä osaamista. Vaiva on pieni, mutta yksityisyydellesi saama suoja voi olla suuri.

Kuvaako suljetun tietokoneen kamera minua?

Koneeseen päässyt haittaohjelma välittää kuvan salakatselijalle. Ohjelman toiminta yleensä edellyttää, että laite on käynnissä.

Entä älypuhelimet ja tabletit. Pitäisikö niidenkin kamerat peittää?

Vessa on paikka, jossa harva ajattelee omaa yksityisyyttä loukattavan. Silti moni ottaa sinne kännykän mukaansa. Tämä on nykyteknologian ristiriita: puhelimia mainostetaan hyvillä kameroilla, niitä kannetaan mitä yksityisimpiin tilanteisiin – ja samalla pitäisi muistaa, että joku ulkopuolinen voi nähdä.

Puhelinten kohdalla salakatselun estäminen tapahtuu käyttöoikeuksien kautta: Älä asenna sovelluksia, jotka pyytävät oikeutta käyttää kameraasi. Asennus voi toki onnistua valittuasi kameraoikeudet pois päältä. Luurin käytettävyys huononisi merkittävästi linssit teippaamalla.

Mitä salakatselija hyötyy?

Syitä yksityishenkilön kameran kaappaamiseen ja katseluun on monia. Tässä tilanteita maailmalta.

Osallistut chattiin, anonyymi juttukaveri yllyttää sinua intiimeihin paljastuksiin, salakatselija tallentaa tilanteen. Tallenne päätyy esimerkiksi kiusaamisen välineeksi.

Vietät aikaa pornosivustoja katsellen, tietoturvaltaan heikolta sivustolta tarttuu mukaan haittaohjelma, koneen kamera seuraa intiimiä touhuamistasi – ja tallenne yksityiseksi luulemastasi hetkestä päätyy kiristyksen välikappaleeksi.

Pöytäkoneesi kamera valikoituu kaapatuksi, koska se kuvaa kotiasi laajassa kuvakulmassa. Salakatselija tirkistelee elämääsi ihan vain, koska hän nauttii siitä.

Kaapattu kamera voi olla myös yritysvakoojien komennossa. Esimerkiksi työpaikoilla puhelimia kannetaan myös turvaluokiteltuihin, suljettuihin, tiloihin.

Mikrofonikin näyttää Zuckerbergilla peitetyltä. Teippaanko minäkin?

Edellä mainitut uhat pätevät jopa enemmän mikrofoniin: Kuvamateriaalin hyödyntäminen voi olla hankalaa, sillä esimerkiksi pöydällä lepäävän kännykän kamera ei välttämättä osoita ulkopuolisen katselijan toivomaan suuntaan. Sen sijaan mikrofoni ei ole yhtä riippuvainen laitteen suunnasta tallentaessaan huoneessa käydyn keskustelun – tai puhelun.

Älypuhelimissa konsti on sama kuin kameran kohdalla: Sisäisillä asetuksilla pystyt rajaamaan, mitkä ohjelmat saavat mikrofoniasi käyttää.

Teippaaminen ei mykistä mikrofonia vaan korkeintaan vaimentaa ääntä.

Juttua varten on haastateltu tietoturva-asiantuntija Mikael Albrechtia F-Securesta ja tietoturva-asiantuntija Julius Stenrosia Silverskinistä.

.
.