1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sometempaukset kerryttävät hyvää ja tuovat esiin epäkohtia

Sosiologian emeritusprofessori Asko Suikkanen arvioi, että erilaisten asioiden vuoksi järjestetyt tempaukset ja kampanjat lisääntyvät tulevaisuudessa edelleen sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Yle Kemi

Kesä tuo sankoin joukoin erilaisia tempauksia somekansan tietoisuuteen.

Facebookissa ilmoitettiin esimerkiksi keminmaalaisen erityisopettajan Velu Hietasen järjestämästä juoksutapahtumasta (siirryt toiseen palveluun). Hietanen halusi juosta Keminmaasta Kolariin saadakseen huomiota erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten asemaan.

Heinäkuussa kaakamolainen yrittäjä Jouni Kangas aikoo ajaa mopoilla Kaakamosta Kilpisjärvelle rakenteilla olevan monitoimikentän hyväksi.

– Tavoitteena olisi saada 5 000 euroa, niin lähden ajamaan pappamopolla Kilpisjärvelle yhden pysähdyksen taktiikalla, Kangas naurahtaa.

Somessa on voimaa

Kolmelta aamuyöstä -yhteisö puolestaan tukee ja edistää nuorten hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa. Sami Kieksi perusti Facebook-yhteisön noin vuosi sitten ja luotti somen voimaan.

– Uskon, että nykyään some on jopa voimakkaampi media kuin televisio. Some tuo ihmiset lähemmäksi toisiaan. Kaikki oikeastaan alkoikin siitä kun nuoret lähettivät Facebookin kautta rankkojakin viestejä. Se vain vahvisti, että tällaiselle on tilausta.

Yhteisön tavoitteena on muun muassa tukea ja edistää nuorten hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa, ehkäistä syrjäytymistä, yksinäisyyttä ja kiusaamista eri tavoin.

– Nykyään Kolmelta aamuyöstä -yhteisössä on yli 67 000 nuorta. Yhteisö on niin suosittu, että se on jouduttu laittamaan salaiseksi, jotta jäsenmäärä pysyisi hallussa, toteaa Kieksi.

Väärinkäytökset esiin

Sosiologian emeritusprofessori Asko Suikkanen arvioi, että niin hyväntekeväisyystempaukset kuin monet muunkinlaiset kampanjat ja tempaukset vain lisääntyvät sosiaalisessa mediassa.

– Luulen, että koko ajan etsitään edelleen uusia muotoja. Voi olla, että hyvin pian todistamme uudenlaisia kampanjoita tai henkilökohtaisia projekteja.

Suikkasen mukaan myös haitan tekeminen sosiaalisessa mediassa lisääntynee tulevaisuudessa.

– Kyllähän siitä on jo merkkejä, että esimerkiksi erilaiset paljastukset, väärin kohtelemiset, huono hoito tai jokin muu kytketään tämäntyyppisiin projekteihin. Luulen, että tällainen tulee eri muodoissaan lisääntymään, Suikkanen jatkaa.

Osa kansalaistoimintaa

Suikkanen näkee sosiaalisen mediaan tuotujen tempausten edustavan osaltaan myös kansalaistoimintaa.

– Omalla esimerkillä on hyvin helppoa sitoa siihen muita ja saada esiin laajempaa kritiikkiä esimerkiksi jotain toimimatonta käytäntöä kohtaan. Eli sillä saadaan entistä enemmän huomiota erilaisiin asioihin. Se on minun mielestäni semmoista alhaalta ylöspäin lähtevää kansalaistoimintaa, Suikkanen kuvaa.