Brysselin britit: Malja Eurooppaan jäämiselle ja belgialaiselle oluelle!

Tuhannet Brysselissä asuvat britit odottavat sydän syrjällään, mihin suuntaan Britannian kansanäänestys ohjaa heidän elämäänsä. Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos tapasi brittejä brysseliläisessä pubissa.

Yle maailmalla
Pub
Van Damme Jorne

Brysselin vanhassa keskustassa brittipubista kuuluu rauhallinen puheensorina ja EM-jalkapallo-ottelun selostus. Romanialainen tarjoilija pyyhkii tiskille läiskynyttä olutta. Hän ei ole sattunut lukemaan lehdistä, että yksi EU:n jäsenmaista äänestää, jäädäkö vai lähteä.

– Hei, oletko kuullut, että britit olisivat lähdössä EU:sta, hän kysyy baarin omistajalta.

Kyllä, baarinpitäjä on kuullut. Siitä on ollut aika tavalla puhetta myös pubissa. Brysselissä asuu tuhansia brittejä, jotka käyvät töissä EU-instituutiossa. Lisäksi on tuhansia, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä kansainvälisissä yrityksissä – kuten Dereck Peacock ja David Wyman.

He ovat tulleet brittipubiin katsoakseen jalkapalloa ja välttääkseen puhumasta ranskaa.

– Toisen maailmansodan jälkeen emme ole tunteneet oloamme kotoisaksi Euroopassa. Britit ovat vähän töykeitä, koska olemme aikoinaan johtaneet maailmaa. Olemme saarivaltio, ja uskomme olevamme poikkeus sääntöön, Dereck Peacock sanoo.

Mies.
David Wyman toivoo Britannian pysyvän EU:ssa.Van Damme Jorne

David ja Dereck kuitenkin nauttivat belgialaista olutta.

– Roomassa roomalaisten tavalla, David sanoo.

David Wyman on asunut liian kauan Belgiassa. Hän ei saa enää äänestää Britanniassa. 15 vuoden kuluttua muutosta menettää äänioikeuden.

– Itse äänestäisin jäämisen puolesta. EU on iso klubi, ja on aina riskinsä lähteä isosta klubista.

David piirtää luonnoksen, miten äänestäjien kannat jakautuvat.

– Nuoret äänestävät useammin EU:n puolesta kuin vanhat. Enemmän koulutetut kannattavat unionia useammin kuin vähemmän koulutetut.

Mutta äänestäjien iästä ei kannata vetää turhan suoria johtopäätöksiä. Kanadalainen CBC News havainnollisti äänestäjien luokittelua: Vanhahko nainen, joka ei ole käynyt yliopistoa ja asuu valtion asunnossa, on todennäköisesti EU:ta vastaan. Tähän muottiin sopisi vaikkapa Englannin kuningatar, joka ei ole kuitenkaan julkistanut kantaansa. Laki estää häntä kertomasta.

Euroopan tulevaisuus pitäisi ratkaista nyt yhdessä päivässä ja brittien äänin. Sillä voi olla vaikutuksia monen sukupolven päähän. Ratkaisu tapahtuu kansanäänestyksellä, mikä on Dereckin mielestä huono idea.

Mies
Dereck Peacock on asunut Belgiassa yhdeksän vuotta.Van Damme Jorne

– Poliitikot on valittu tekemään vaikea päätökset ja punnitsemaan ratkaisujen hyvät ja huonot puolet. Kun poliitikot eivät ratkaise tätä itse, he lykkäävät vastuun takaisin tavalliselle ihmiselle. Eikä tavallisella kadunmiehellä ole eväitä tämän ratkaisun tekemiseen.

*Dereck on asunut Brysselissä *yhdeksän vuotta ja saa äänestää, hän haluaa maan jäävän unioniin. Toisin kuin isänsä ja isoisänsä, jotka vastustivat Eurooppaa loppuun asti.

Brysselin brittejä haastattelemalla saa väärän kuvan koko kansan mielipiteestä. Tilanne ei taida olla kaupungissa 50–50.

Tänne muuttaneista useimmat elävät niin sanotussa Brysselin kuplassa, joka on lähes kaupungin kokoinen. Alle puolet Brysselin asukkaista on belgialaisia. Niin sanotussa kuplassa asuvista näyttää siltä, kuin Eurooppa olisi yhtä maata. Britanniasta muuttaneiden mielipiteitä kansanäänestyksestä ei ole selvitetty, sillä EU-instituutiot ovat kieltäneet työntekijöitään ottamasta kantaa. Useimmat tuntuvat haluavan jatkaa EU:ssa.

Paitsi baarin omistaja. Hän ei halua puhua politiikkaa, eikä kertoa nimeään. Mutta hän haluaa sanoa, miten äänestää.

– Äänestän ehdottamasti EU-eron puolesta. Ei perusteluita.

David tilaa vielä toiset lasilliset. Matsi on tauolla, ja hän innostuu kuvailemaan, mitä on olla enemmän eurooppalainen kuin englantilainen. Hän kävi aikoinaan kirjoittamassa nimensä Berliinin muuriin.

– Muurin murtuminen kosketti minua. Elän historiaa, ihmisten polkua vuosisadan läpi. Seurasin telkkarista, kun muuri murtui. Menin takaisin muurin murtumisen vuosipäivänä sekä viidentenä ja kahdentenakymmenentenä vuosipäivänä. Ehkä Berliinissä pitäisi käydä joskus muutenkin.

Pub
Brysselin brittipubin omistaja haluaa Britannian irtoavan EU:sta.Van Damme Jorne

Entä noin käytännön tasolla? Miten elämä tai työ muuttuu, jos Britannia irtoaa? Tarvitaan työlupia, mahdollisesti viisumeita, uusia sopimuksia. Entä ura?

– En tiedä. On kuin katsoisi kristallipalloon, mitä tulevaisuus tuo. Mutta Britannialle siitä tulee täydellinen katastrofi. Britannia hajoaa neljään osaan, Dereck ennustaa.

– Britit joutuvat marginaaliin. Yhdysvallat ei ole briteistä kovin kiinnostunut, tuskin Sveitsikään, vaikka se olisikin meistä mukavaa. Skotlanti ehkä itsenäistyy. Jos Brexit tulee, se on suuri tuntemattomuus, David sanoo.

Pubin isolla näytöllä jalkapallo-ottelun maali katkaisee synkistelyn.

– Malja unioniin jäämiselle, ehdottaa David.

– Ja toinen belgialaiselle oluelle, jatkaa Dereck.

Lue lisää kansanäänestyksestä: Täältä löydät Ylen kaikki Brexit-nettijutut