30 vuotta tiskijukkana – Jon Landlord tietää millä keski-ikäisen tanssijalka liikahtaa

Illan hämyssä Jari Salonen muuttuu. Hänestä tulee dj Jon Landlord, vinyylisoitinten herra ja retrodiscon prinssi.

musiikki
Modern Talkingin levynkansi.
Antti Seppälä / Yle

80-luvun puoliväli. Se oli sitä aikaa kun levyt olivat vinyyliä, ja soittimen neulat timanttia. Silloin pyöräytti levysoitinta ensimäistä kertaa myös dj Jon Landlord, siviilissä Jari Salonen, dj jo neljällä vuosikymmenellä.

– Ajat ovat muuttuneet. Suurin osa soittaa nykyään musiikkinsa tietokoneilta, mutta minun juttuni on vinyyli, hän sanoo.

Vanhan liiton tiskijukat ovat muutakin kuin musiikin valitsijoita. He ovat showmiehiä ja läpänheittäjiä, tunnelman ylläpitäjiä. Jon Landlordia markkinoidaankin juuri vanhan liiton dj:nä.

– Vanhat levyt, vanha mikseri, vanhat jutut. Valmis paketti originaalia retroa, Salonen nauraa.

Muuten tiskijukan homma on Landlord-Salosen mielestä simppeli. Periaatteessa.

– On vinyylisoittimet, ja on ne vinyylit. Mutta täytyy tietää biitit ja millainen tempo biiseissä on. Täytyy rakentaa nostoja, aina vähän lisää tempoa. Näin minä olen sen opetellut. Ennen kikkailin enemmän mikasuksilla, mutta nykyään en niinkään. Yleisö odottaa juttuja, ei miksauksia.

Ja Landlord puhuu. Osa jutuista on koeteltu neljällä vuosikymmenellä, osa on tuoreempia. Suuri osa jutuista koskee soitettavia biisejä. Viime aikoina Salonen/Landlord on puhunut Modern Talkingin You're My Heart, You're My Soul -klassikosta. Sitä pyydetään soimaan joka ilta, yleensä useamman kerran.

– Laulaja laulaa kertosäkeissä hyvin korkealta, falsetissa. Niitä ei laula kumpikaan Modern Talkingin kaksikosta, vaan oli kolmas mies, hevimies. Hän tuli studiolle, kun Modern Talking teki levyä, ja lauloi nämä korkealta menevät kohdat. Hänen nimeään ei koskaan kerrottu levynkansissa tai muualla.

You're My Heart, You're My Soul on Jon Landlordin setin kulmakivi.

– En tiedä mikä taika siinä biisissä on, mutta se kolahti jo silloin, ja on senjälkeen toiminut takuuvarmasti aina. Sillä saa aina jengin lattialle.

Jon Landlordia / Jari Salosta haastatteli Minna Matintupa.