1. yle.fi
  2. Uutiset

"En olisi uskonut, että Eurooppa on kaikkea tätä" – toimittajamme matkusti Euroopan halki

Toimittaja Antti Kuronen lähti interrailille halki Euroopan kysyäkseen eurooppalaisilta, mitä kriisien keskellä kärvistelevälle Euroopalle tapahtuu. Matka alkoi Mustanmeren mafiakaupungista Constantasta Romaniasta ja päättyi Atlantin äärelle, Pohjois-Ranskan Calais'hin.

Yle maailmalla
Kuvakollaasi
Yle Uutisgrafiikka

Matkalle lähtiessäni en olisi uskonut, että tapaan viikon aikana miehen, joka vietti lapsuutensa työleirillä. Tai yhdysvaltalaisen transnaisen, joka muutti Eurooppaan, koska pelkäsi kotimaansa aseväkivaltaa.

En olisi uskonut, että Eurooppa on kaikkea tätä.

Luemme kriisien keskellä kipuilevasta Euroopasta, jonka maat kiirehtivät sulkemaan rajojaan. Matkalla eli ihmisten arjessa tätä otsikoiden Eurooppaa ei kuitenkaan tuntunut olevan.

Valtaosa eurooppalaisista rakastaa unionissa ainakin yhtä asiaa: vapaata liikkuvuutta.

Hammaslääkäriopiskelijat päättäjäisiin menossa.
Vapaus kuuden vuoden yliopisto-opintojen jälkeen. Constanta, Romania.Antti Kuronen / Yle

Ensimmäinen etappi: Constanta, Romania

– Eurooppa ei ole minulle kova juttu, totesi vastavalmistunut hammaslääkäri Irina ja kertoi tämän johtuvan siitä, että romanialaisia ylenkatsotaan Euroopassa.

– Heti kun kuulevat, että tulet Romaniasta, he ajattelevat että olet varas tai kerjäläinen. EU-maissa en yleensä kerro ihmisille, että tulen Romaniasta.

Ja silti Irina aikoo suunnata Eurooppaan, kuten niin moni muukin. Vaikka hän haluaisi jäädä kotikaupunkiinsa, houkuttelee Länsi-Euroopan korkeampi tulotaso lähtemään.

Lue koko juttu tästä >>

colectiv-tragedian uhreja
Tähän mennessä 64 ihmistä on kuollut tulipalon seurauksena. 26 heistä sisällä Colectiv-klubissa.Antti Kuronen / Yle

Toinen etappi: Bukarest, Romania

– EU:sta tulee vain huonoja asioita. Kaikki huono tuodaan tänne, koska romanialaiset ovat naiiveja ja ostavat kaiken, tyrmäsi Romanian pääkaupungin Bukarestin torilla viljelyksiään myynyt Stefanie Tanase.

Eurooppaa yhdistäviä asioita Tanase ei keksinyt. Bukarestista löytyi kuitenkin myös toisenlainen äänenpaino.

– Uskon EU:hun. Se on ainoa toivomme saada järjestystä, Colectiv-klubin viime syksyisessä tulipalossa melkein kuollut Mihai Grecean sanoi.

Lue koko juttu tästä >>

ystävykset junassa.
Opiskelijaporukka junamatkalla halki Euroopan. Vasemmalta kaksi brittiä, puolalainen, britti, hollantilainen ja saksalainen.Antti Kuronen / Yle

Kolmas etappi: Bukarest–Budapest-yöjuna

– Muurin murtuminen ja EU olivat hienoja asioita fiksuille ihmisille. Meille, joilla oli työpaikka tai koulutus. Monet muut jäivät jalkoihin, sanoi yöjunassa kohti Budapestia matkustanut jokilaivuri Cristian.

Vaikka Cristian uskoo unioniin, ymmärtää hän, ettei EU-jäsenyys muuta kaikkea. Romanialaiset pääsevät Eurooppaan ilman viisumia, mutta köyhään maahan syntyvä eurooppalainen on alakynnessä rikkaampaan maahan syntyvään nähden.

Samassa junassa matkusti myös nuorten opiskelijamiesten joukko. Yliopistossa Lontoossa opiskelevaan joukkoon kuului brittien lisäksi ainakin puolalainen, hollantilainen ja saksalainen opiskelija.

Tälle, yhtenäiseen Eurooppaan tottuneelle joukolle ajatus Britannian mahdollisesta EU-erosta oli kauhistus.

Lue koko juttu tästä >>

EU-rahalla rakennettu leikkijuna keskellä ei-mitään. Fescut, Unkari.
EU-rahalla rakennettu leikkijuna keskellä ei-mitään. Fescut, Unkari.Antti Kuronen / Yle

Neljäs etappi: Budapest, Felscuk, Unkari

– Hyviä puolia on enemmän kuin huonoja. Unkarin tulisi ilman muuta pysyä EU:ssa, totesivat Felcsutin pikkukylässä tapaamani vanhat herrat, joista toinen oli viettänyt osan lapsuudestaan työleirillä.

Felcsut on Unkaria vahvoin ottein hallitsevan pääministerin Viktor Orbanin kotikylä, jossa kaikkia pääministerin otteet eivät miellytä.

– Yksi puolue, yksi visio, Unkariin 1990-luvun alussa Irlannista muuttanut Oran Mac Cuirc tiivistää.

Lue koko juttu tästä >>

Pride Wien.
Kymmenettuhannet osallistuivat tämän vuoden Pride-paraatiin Wienissä.Antti Kuronen / Yle

Viides etappi: Wien, Itävalta

– Suomessa ja Euroopassa luetaan paljon enemmän kuin Yhdysvalloissa. Täällä ihmiset tietävät enemmän asioista, sanoi Eurooppaan muuttoa suunnitellut Kassandra, Yhdysvalloista kotoisin oleva transnainen.

Wienissä tapaamani Kassandra löysi monia asioita, joissa EU on ylivertainen Yhdysvaltoihin verrattuna: Aselait ovat yksi asia, ja hyvinvointivaltio toinen.

Lue koko juttu tästä >>

Nuori feministi saksassa.
Feli on mukana feministisessä kollektiivissa. Toiminnan ajatuksena on jakaa ja oppia taitoja, etenkin miesvaltaisten alojen.Antti Kuronen / Yle

Kuudes etappi: Köln, Saksa

– Hyvää EU:ssa on ajatus rajojen poistamisesta, totesivat äärioikeistoa vastaan taistelevat Flexi ja Kasimir.

He huomauttivatkin vastustavansa linnake-Eurooppaa ja moittivat EU:ta siitä, että se haluaa poistaa vain sisäiset rajat ja ulkorajat naulataan tiukasti kiinni.

– Ylipäätään nationalismin nousu, kansallisvaltioiden ihannointi, on todella masentava ilmiö Euroopassa, saksalaiset aktivistit summasivat.

Kuten monin paikoin, myös Kölnin kaduilla voi jo haistaa, että radikaalivasemmisto ja äärioikeistolaiset tulevat tällä menolla vääjämättä ottamaan toisistaan mittaa Euroopan kaduilla.

Se, kumman ryhmän ihanteet voittavat kansalaisten tuen, onkin vaikeampi ennustettava.

Lue koko juttu tästä >>

Pakolainen
Sudanista paenneella miehellä on sukulaisia Englannissa. Joka päivä hän yrittää livahtaa rekkaan, jotta pääsisi Kanaalin yli.Antti Kuronen / Yle

Seitsemän etappi: Calais, Ranska

– EU ei ole millään tavalla olennainen omassa elämässäni, "viidakoksi" kutsutusta pakolaisleiristä tunnetussa rannikkokaupungissa Calais'ssa tapaamani ranskalainen Frederic sanoi.

Vastarannalla Fredericistä ja Calais'ta on Britannia, jonka EU-jäsenyyden tuleva kohtalo oli tapaamishetkellämme vielä auki.

– He haluavat kaikki edut, mutta eivät ole valmiita uhraamaan mitään. En usko, että Britannian poisjäännillä olisi vaikutusta EU:hun, Frederic sanoi.

Tunnelma Calais'ssa oli melankolinen. Satoi, oli harmaata.

Päädyin pitämään sadetta "viidakossa" sijaitsevaan hökkeliin. Yhdessä Euroopan taatusti pahimmista pakolaisleireistä asuvat, epätoivoiset ihmiset ovat yksi vapaata Eurooppaa tällä hetkellä eniten repivistä asioista.

Vaikka viranomaiset yrittävät tyhjentää "viidakkoa", virtaa ihmisiä sinne jatkuvasti lisää.

Lue koko juttu tästä >>

kartta
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi