Iisalmen nimi ei näy television sääkartalla – paikallinen mies teki kuntalaisaloitteen asian korjaamiseksi

Iisalmen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina aloitetta, jonka mukaan kaupungin nimi pitää saada näkymään Ylen alueellisen tv-uutislähetyksen sääkartalla.

Iisalmi
Ilmatieteen laitoksen laatima juhannussääkartta Itä-Suomeen 2016
Yle / Ilmatieteen laitos

Iisalmessa on tehty kaupungille kuntalaisaloite siitä, että kaupungin nimi pitäisi saada näkymään Yleisradion alueellisten tv-uutisten sääkartalla.

Aloitteessa ihmetellään sitä, että Yle Uutiset Itä-Suomen kartalle on laitettu Kuopio, Mikkeli ja Savonlinna, mutta Iisalmea siellä ei näy. Aloitteen jättänyt iisalmelaismies pelkää, että Iisalmelle käy kuten erilaisille virastoille ja palvelulaitoksille, jotka ovat hävinneet olemasta.

Iisalmen kaupungin hallintojohtaja on ollut nimiasiasta yhteydessä Yle Itä-Suomen päällikköön Johanna Raatikaiseen, mutta ehdotus ei ole toteutunut.

Aloitteessa on huomattu, että Ylen Keski-Suomen alueellisten tv-uutisten sääkartalla on mainittu usea Iisalmea asukasluvultaan pienempi paikkakunta, kuten Keuruu ja Pihtipudas.

Yle Itä-Suomen päällikkö Johanna Raatikaisen mukaan Itä-Suomen sääkartalle on laitettu paikkakunnat niin, että alueen hahmottaa.

– Mitä vähemmän siellä on nimiä, sen selkeämpi kartta on, kun säätilaa kuvaaville symboleille ja lämpötilaluvuille jää tilaa, toteaa Raatikainen.

Sääkartalla on Iisalmen kohdalle merkitty ennusteen mukainen Iisalmen lämpötila. Iisalmi mainitaan myös paikkakuntakohtaisissa säätaulukoissa, joissa on säätilaa kuvaava kuvasymboli ja lämpötilalukema.

Kaupunginhallitus aikoo lähettää aloitteen Raatikaiselle uudelleen.

– Käsittelemme sen, kunhan se tulee, lupaa Raatikainen.

Samassa kuntalaisaloitteessa ihmetellään myös, miksi Iisalmen kaupoista ei löydy Iisalmi-aiheisia postikortteja. Kunnanhallituksen esityslistan tekstissä todetaan niitä löytyvän paikallisesta kirjakaupasta ja R-kioskista. Päätösesityksen mukaan elinkeinopalvelut voi selvittää postikorttivalikoiman laajentamista.

Iisalmen kaupunginhallitus käsittelee aloitteen maanantaina.