Kassakone kilisee mökkimaakunnassa ennätystahtiin – Kaupan myynti voi jopa viisinkertaistua

Alkava lomasesonki sataa mannaa Etelä-Savon kaltaiseen vapaa-ajanasumisen maakuntaan. Selvimmin lomakauden alku näkyy kaupoissa, joissa useimpien myynti moninkertaistuu.

Kotimaa
Mökkimaakunnan kyläkauppa
Petri Vironen / Yle

Etelä-Savon 150 000 asukkaan väkimäärä saattaa jopa kaksinkertaistua vilkkaimpana lomasesonkina. Maakunnassa on yli 45 000 kesämökkiä, joissa esimerkiksi juhannuksen aikoihin on kotiväen lisäksi viljalti vieraita.

Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siposen mukaan kesäasukkaiden vaikutus vastaa yhden lisäkuukauden myyntiä vuodessa.

– Kesäasukkaat hoitavat kauppa-asiansa mieluummin loppumatkasta, lähellä mökkiä, Iiro Siponen sanoo.

Suur-Savon pienempien paikkakuntien myynti moninkertaistuu heinäkuussa kolkkoihin talvikuukausiin verrattuna.

– Puumalassa myynti viisinkertaistuu, Siponen kertoo.

Alkanut kesä on ollut kaupalle matalasuhdanne huomioiden hyvä. Myynti on kasvanut Siposen mukaan viisi prosenttia edellisvuodesta.

– Viisi prosenttia ei kuulosta suurelta luvulta, mutta satojen miljoonien myynnissä se tekee paljon. Uskon, että muilla kaupparyhmillä on samanlaisia kokemuksia.

Siposen mukaan säällä on mökkimaakunnassa iso merkitys. Toukokuussa kauppa kävi ennätystahtiin, mutta kesäkuun viileydessä tahti hieman hidastui.

Aukioloajat laajenevat

Myös Savonlinnan Citymarketin kauppias Teuvo Niskala myöntää, että kesäkuukaudet toukokuussa elokuun lopulle ovat oma lukunsa. Sään vaikutus voi olla suuri.

– Viime kesäkuu oli tyrmistyttävä. Jouduimme laputtamaan lihapaketteja, kun kauppa ei kylmässä säässä käynyt.

– Odotan kasvua alkukesälle, mutta yleinen hintakehitys huomioiden on täysi työ päästä viime vuoden myynteihin, Teuvo Niskala arvioi.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta hyötyy mökkimaakunta roimasti. Juhannuksena kaupat ovat auki joka päivä.

– Mökkiläiset haluavat muutakin kuin ruokaa viikonloppuisin. Käyttötavaraa menee paljon myös aukiolorajoitusten poistumisen ansiosta, Siponen sanoo.

Koko maassa kahden prosentin kasvu

Tilastokeskuksen torstaina julkaiseman pikaennakon mukaan vähittäiskauppa kasvoi Suomessa kaksi prosenttia. Vähittäistavarakauppa kasvoi 2,6 prosenttia.

– Toukokuun hyvä sää näkyi meillä selvästi ja kasvuvauhti oli keskimääräistä nopeampaa, Iiro Siponen arvioi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus