1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilomantsin moottorisahakarhut saavat oman ladon ja kopit

Ilomantsin karhufestivaaleilla eri kilpailuissa loihditut moottorisahakarhut pääsevät näytteille karhulatoon ja vartiokoppeihin. Jo tänä kesänä kopeissa esittäytyy uljaana vajaat sata karhua.

Ilomantsi
Moottorisahalla tehty puinen karhu.
Heikki Haapalainen / Yle

Ilomantsissa valmistaudutaan kuumeisesti kolmansiin karhufestivaaleihin. Osana festivaaleja järjestetään karhujen SM-veistokisa, sekä pikasahauskilpailu. Molempiin kilpailuihin on ilmoittautunut kaksikymmentä osanottajaa.

Ilomantsi on jo nyt noin sadan sahakarhun kotikunta. Karhut eivät jää nurkkiin pölyttymään, vaan niiden kotipesäksi kohoaa parhaillaan Katri Vala-kulttuurikeskukseen karhulato ja kuusi vartiokoppia. Festivaalin aikaan elokuun puolivälin jälkeen karhuja sijoitellaan myös eri puolille Pogostaa.

Karhufestivaalit ja karhulato ovat osa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen karhuareena-hanketta. Se sai myönteisen rahoitustuen Pohjois-Karjalan Ely-keskukselta toukokuussa. Julkisen rahoituksen osuus yli 60 000 euron hankkeessa on reilut 30 000 euroa.

Ensi vuodeksi Ilomantsiin anotaan jälleen karhujen MM-veistokisoja. Moottorisahakarhuja syntyy siis enemmänkin kuin sata.

– Tavoite on saada kokoon tuhat karhua, sanoo aluepäällikkö Timo Reko Maaseudun Sivistysliiton Itä-Suomen aluetoimistosta.

Lue seuraavaksi