Hyppää sisältöön

Ilomantsin moottorisahakarhut saavat oman ladon ja kopit

Ilomantsin karhufestivaaleilla eri kilpailuissa loihditut moottorisahakarhut pääsevät näytteille karhulatoon ja vartiokoppeihin. Jo tänä kesänä kopeissa esittäytyy uljaana vajaat sata karhua.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ilomantsissa valmistaudutaan kuumeisesti kolmansiin karhufestivaaleihin. Osana festivaaleja järjestetään karhujen SM-veistokisa, sekä pikasahauskilpailu. Molempiin kilpailuihin on ilmoittautunut kaksikymmentä osanottajaa.

Ilomantsi on jo nyt noin sadan sahakarhun kotikunta. Karhut eivät jää nurkkiin pölyttymään, vaan niiden kotipesäksi kohoaa parhaillaan Katri Vala-kulttuurikeskukseen karhulato ja kuusi vartiokoppia. Festivaalin aikaan elokuun puolivälin jälkeen karhuja sijoitellaan myös eri puolille Pogostaa.

Karhufestivaalit ja karhulato ovat osa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen karhuareena-hanketta. Se sai myönteisen rahoitustuen Pohjois-Karjalan Ely-keskukselta toukokuussa. Julkisen rahoituksen osuus yli 60 000 euron hankkeessa on reilut 30 000 euroa.

Ensi vuodeksi Ilomantsiin anotaan jälleen karhujen MM-veistokisoja. Moottorisahakarhuja syntyy siis enemmänkin kuin sata.

– Tavoite on saada kokoon tuhat karhua, sanoo aluepäällikkö Timo Reko Maaseudun Sivistysliiton Itä-Suomen aluetoimistosta.