Voiko ikkunan läpi ruskettua ja miksei hämäkki sotkeudu seittiinsä?

Prisma Studio vastaa kesäkuun ajan klassisiin tätä sinäkin olet joskus miettinyt -tyyppisiin kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Tiedätkö sinä miksi auringonvalo aivastuttaa?

sosiaalinen media
Aamukasteinen hämähäkin seitti auringon kimalluksessa.
Raimo Paukku / Yle

Ylen Prisma Studio vastaa kesäkuussa sosiaalisen median tileillään Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) ja Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) vinkeisiin kysymyksiin, joita usein on tullut pohtineeksi tai sitten ei ajatelleeksi ollenkaan. Kysymykset on kasannut ja niihin vastaukset etsinyt toimittaja Henna-Leena Kallio, joka sanoo, että palautetta tulee lähinnä sometykkäysten ja -jakojen muodossa.

– Valppaimmat Prisma Studion seuraajat ovat myös kertoneet, jos tekstissä on ollut korjattavaa. Se on hieno juttu – paras vaihtoehto heti sen jälkeen, että kaikki olisi mennyt kerralla oikein.

Kallio on keksinyt kysymyksiä itse ja kerännyt niitä lähipiiristä ja työkavereilta.

– Useat kysymykset ovat aika klassisia, ja se onkin ihan kelpo tavoite, että kysymystä lukiessa tulisi mieleen, että hei tuota minäkin olen joskus miettinyt! Yhtä hyvä on myös ajatus enpä ole tullut ajatelleeksi, siitä herää sellainen kutku, että haluaa tietää vastauksen.

Ilahdunkin kovasti oivaltavista ja konkreettisista selityksistä, joita kysymyksiin on löytynyt.

Henna-Leena Kallio

Vastauksia kysymyksiin on löytynyt melko hyvin, sillä samoja kysymyksiä pähkäilevät ja tutkivat muutkin. Kallio kiittelee myös asiantuntijoita, joilta on tietoja tarkastanut. Mutta työ ei ole siinä vaiheessa vielä tehty.

– Sitten vastaus täytyy pureskella ymmärrettäväksi itselle ja muille, ja ilahdunkin kovasti oivaltavista ja konkreettisista selityksistä, joita kysymyksiin on löytynyt. Tiivistäminen on aina haaste, ja tilaa pitäisi jäädä myös kesäkysymysten omalle ilmaisutyylille, Henna-Leena Kallio kertoo.

Kaikki kesäkysymykset vastauksineen löytyvät myös Prisma Studion nettisivulta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.