1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n huumeraportti: Yhdysvalloissa eniten heroiinin käyttäjiä 20 vuoteen

Heroiini ja fentanyyli tappavat nykyisin huomattavasti enemmän amerikkalaisia kuin vuosituhannen alussa. Raakaoopiumin tuotanto väheni viime vuonna lähes 40 prosenttia.

Afganistanilainen viljelijä kerää raakaoopiumia unikkopellolla Nangarharissa huhtikuussa 2016. Raakaoopiumista voidaan valmistaa heroiinia. Kuva: Ghulamullah Habibi / EPA

Yhdysvalloissa riehuu heroiiniepidemia. Heroiinin hinnan laskun vuoksi aineen käyttäjien määrä on noussut korkeimmalle tasolle 20 vuoteen, kertoo Yhdistyneet kansakunnat.

Torstaina julkaistun YK:n vuoden 2016 huumeraportin mukaan Yhdysvalloissa oli noin miljoona heroiinin käyttäjää vuonna 2014. Luku on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2003.

Raportin mukaan vuonna 2014 Yhdysvalloissa sattui 10 800 heroiiniin liittyvää kuolemantapausta, kun vuonna 2012 vastaava luku oli 5 925.

– Yhdysvalloissa on valtava heroiiniepidemia, sanoo raportin päätutkija Angela Me.

Kasvun taustalla kaksi syytä

Men mukaan heroiinin käytön lisääntyminen liittyy Yhdysvaltain reseptilääkkeitä koskevan lainsäädännön muutoksiin.

Lakien kiristykset ovat hankaloittaneet kivunlievitykseen tarkoitettujen opioideja sisältävien reseptilääkkeiden kuten oksikodonin saatavuutta.

Lakiuudistuksen myötä lääkepillerien koostumusta muutettiin, jotta niitä ei voisi niin helposti murskata ja piikittää verisuoneen.

– Tämä on aiheuttanut osittaisen siirtymän näiden reseptiopioidien väärinkäytöstä heroiiniin.

Men mukaan toinen syy heroiinin käytön lisääntymiseen on kasvanut tarjonta, joka on laskenut huumeen hintaa. Suurin osa Yhdysvaltoihin virtaavasta heroiinista on peräisin Meksikosta ja Kolumbiasta.

Heroiinia valmistetaan oopiumiunikosta saatavasta raakaoopiumista. Yhdysvaltain huumepoliisin DEA:n mukaan unikonviljely on lisääntymässä Meksikossa.

Fentanyyli vaatii ihmishenkiä

Yhdysvaltain kansanterveysorganisaatio CDC:n mukaan myös fentanyyliin liittyvät kuolemantapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti Yhdysvalloissa.

Fentanyyli on synteettinen opioidi, joka on noin 50 kertaa vahvempaa kuin heroiini. Esimerkiksi poptähti Prince kuoli fentanyylin yliannostukseen huhtikuussa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pyysi aiemmin tänä vuonna kongressilta 1,1 miljardia dollaria uutta rahoitusta heroiinin ja reseptilääkkeiden käyttäjien hoito-ohjelmien laajentamista varten.

Afganistan tuottaa 70 prosenttia koko maailman oopiumista. YK:n mukaan viime vuonna maailmassa tuotettiin yhteensä 4 770 tonnia raakaoopiumia. Se on 38 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

Yksi syy tuotannon vähenemiseen on se, että vuoden 2014 oopiumisato Afganistanissa oli poikkeuksellisen runsas. Viime vuonna maan sato jäi puolestaan heikoksi.