1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Pitää osata nostaa käsi pystyyn ja pyytää apua" – Vesillä liikkujia autetaan juhannuksena vuorokauden ympäri

Suomen Meripelastusseura varautuu tästä päivästä alkaen lisävoimin vesillä juhannuksena liikkujiin.

Kuva: Yle

Torstaiaamuna Helsingin Merisatamassa, Sirpalesaaressa, on Selja-nimisessä purjeveneessä liikettä jo ennen yhdeksää.

Siellä juhannus on jo alkanut Minna Kaurialla ja Esko Seppäsellä. Kajuutan puolelta löytyy tytär poikaystävineen.

– Ollaan vähän niin kuin hyvissä ajoin lähdössä, että saadaan paikka laiturista ajoissa, Seppänen sanoo.

Sen vankkumattoman tosiasian lisäksi, että kaikki muu paitsi veneily on turhaa, on siinä Seppäsen mukaan myös ainakin kolme m-kirjaimella alkavaa erinomaista asiaa:

–Meri, meri-ilma, meren tuoksu, hän luettelee.

Kaurian ja Seppäsen kaltaisiin juhannukseksi vesille lähtijöihin on varauduttu Suomen Meripelastusseurassa, jonka vuoden kiireisin aika alkaa juhannuksesta. Varsinaiseen juhannuksen viettoa varten valmiudessa on torstai-illasta sunnuntaihin sekä sisävesillä että merellä noin tuhat vapaaehtoista ja lähes 120 pelastusalusta.

– Niin kuin tietty kaikille suomalaisille, myös meille juhannus on vuoden kohokohtia, kertoo Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Jori Nordström.

– Vaikka tietystihän me toivomme, että mahdollisimman vähän tehtäviä täällä vesillä olisi.

Suurin osa pelastustehtävistä liittyy Nordströmin mukaan jonkinlaiseen tekniseen vikaan. Polttoaineeseen ihmiset nykyisin osaavat varautua, mutta erilaisia sähkövikoja sen sijaan tulee paljon. Silloin pitääkin ”osata nostaa käsi pystyyn ja pyytää apua”.

Jos kyse ei ole hengenhädästä, apua saattaa kuitenkin hetken joutua odottamaan. Nopeimmillaan sen voi saada vartissa, mutta Nordströmin mukaan joskus voi venyä tuntiinkin. Konsulttiapua vesillä ei nimittäin saa vuoronumerojärjestyksessä, vaan ohi kiilaavat loogisesti kiireelliset tehtävät.

– Mutta varusteet kuntoon ja numerot talteen, sillä pääsee pitkälle, Nordström sanoo.

Kun Kaurian ja Seppäsen vene pääsee irtoamaan laiturista, sen suuntana on Skallerhamn, merikarhujen omistama tukikohta Sipoon saaristossa.