1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Juhannusliikenne vilkastuu: "Ohitukset hidastavat koko ajoletkan matkaa"

Ruuhkahuippua odotetaan kello 15–18 aikaan. Vilkkainta liikenne on Nelostiellä, Vitostiellä ja Ysitiellä.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Juhannuksen menoliikenne on käynnistynyt tuttuun tapaan torstai-iltapäivällä.

Tieliikennekeskuksen mukaan liikenne on alkanut vilkastua kello 13 aikaan, mikä on hidastanut ajonopeutta hieman ja aiheuttanut jonoja. Liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen kertoo, että liikennettä on jo paljon etenkin Nelostiellä. Vilkasta on myös Vitostiellä Heinolasta Mikkelin suuntaan ja Ysitiellä Tampereen ja Oriveden välillä.

– Vielä ei puhuta köröttelynopeudesta, mutta tästä ne nopeudet rupeavat pienenemään, kun liikennettä tulee enemmän, Jaatinen sanoo.

Ruuhkahuippuja odotetaan kello 15–18 aikaan. Jaatisen mukaan liikenne on lähtenyt käyntiin hitaammin kuin yleensä juhannuksena, mikä voi johtua Lounais-Suomesta Keski-Suomeen liikkuvasta sadealueesta.

– Voi olla, että ihmiset tekevät vielä ostoksiaan ja odottelevat, että sade loppuu, ja lähtevät sitten liikenteeseen.

Jaatinen kertoo, että osa juhannusmatkailijoista on lähtenyt liikkeelle jo eilen, mikä helpottaa tämän päivän ruuhkia.

Lautoille jopa tunnin jonotus

Osa lomailijoista tekee kuitenkin vielä juhannusostoksia, ja tämän myötä kauppakeskusten ympärillä on tavallista enemmän liikennettä ainakin pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Perinteisesti myös saaristoon matkaavat ovat lähteneet liikkeelle torstaina.

– Kuten juhannukseen kuuluu, saaristoteillä jonot lautoille ovat alkaneet puolen päivän aikaan, Jaatinen kertoo.

Kahden aikaan iltapäivällä esimerkiksi Vartsalan lossille Kustavissa joutui jonottamaan jopa tunnin.

Liikenne vielä enimmäkseen rauhallista

Liikennekeskuspäällikkö Jaatinen kertoo, että toistaiseksi autoilijat ovat käyttäytyneet teillä hyvin. Tieliikennekeskus toivoo, että autoilijat pitäisivät jonoissa reilut turvavälit.

– Varsinkin ohituksia kannattaa välttää. Kun ohittaja palaa omalle ajokaistalleen, muut joutuvat antamaan tilaa ja jarruttamaan, mikä taas kertautuu taaksepäin. Loppupeleissä se tarkoittaa sitä, että ohitukset ainoastaan hidastavat koko autoletkan matka-aikaa, Jaatinen sanoo.

Tähän mennessä juhannusliikenne on sujunut enimmäkseen rauhallisesti. Vakavin onnettomuus sattui Valtatie 12:lla Hollolassa, jossa asuntoauton kuljettaja kuoli ulosajossa.