Onnettomuustutkijat huolestuivat lasten linja-automatkoista: "Tulee halvemmaksi, mutta ei ehkä ole hyvä idea"

Tulevaisuudessa urheiluseurojen, luokkaretkien ja muiden ei-kaupallisten bussimatkojen kuljettajalta ei vaadittaisi ammattipätevyyttä. Junioripelaajien vanhemmat suhtautuvat muutokseen kielteisesti, mutta pelaaja kelpuuttaisi kuljettajaksi myös pelkän linja-autokortin haltijan.

Kotimaa
FC Espoon C14-juniorijalkapalloilijat pelimatkalla Tampereelle.
FC Espoon C14-juniorijalkapalloilijat pelimatkalla Tampereelle.Kari Ahotupa / Yle

Onnettomuustutkintakeskus katsoo, että valmisteilla oleva lakimuutos voi merkitä takapakkia urheiluseurojen ja luokkaretkien linja-automatkojen turvallisuudelle. Tulevaisuudessa niin sanottujen ei-kaupallisten bussimatkojen kuljettajalta ei vaadittaisi koulutuksen tuomaa ammattipätevyyttä (siirryt toiseen palveluun).

– Emme pidä tätä hyvänä kehityssuuntana. Urheiluseurojen ja luokkaretkien kuljetukset on hyvin tärkeä hoitaa turvallisesti, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Lakimuutoksen jälkeen kuljettajaksi kelpaa esimerkiksi pelaajan tai koululaisen vanhempi, jos hänellä vain on linja-autokortti.

– Sehän tulee halvemmaksi, mutta ei ehkä ole hyvä idea, Valonen sanoo.

Nykylaki EU-vaatimuksia tiukempi

Nykylain mukaan linja-autolla voi ilman ammattipätevyyttä kuljettaa vain omassa taloudessa asuvia. Eduskunta halusi laista EU-vaatimuksia tiukemman nimenomaan lasten ja nuorten kouluretkien ja urheiluseurakuljetusten turvallisuuden takia.

Nyt hallitus haluaa kohdistaa sääntelyn entistä täsmällisemmin ammattimaiseen toimintaan. Uudistus sisältyy niin kutsutunliikennekaaren esitysluonnokseen (siirryt toiseen palveluun). Hallituksen on määrä antaa esitys liikennekaareksi eduskunnalle lähiaikoina.

Kai Valonen
Kai ValonenAnnika Laaksonen / Yle

Lasten bussimatkojen turvallisuus mietityttää

FC Espoon C14-juniorijalkapalloilijat ovat taas kerran lähdössä pelimatkalle, tällä kertaa Tampereelle. Bussimatkan turvallisuus ei ole päällimmäisenä mielessä.

Jos jollain isällä olisi linja-autokortti, niin eiköhän hän osaisi meitä turvallisesti kuljettaa.

Roni Lehmuskoski

– Matkat ovat sujuneet hyvin. En ole hirveästi miettinyt. Kyllä tämä sen verran turvallista kyytiä on, sanoo joukkueen puolustaja Roni Lehmuskoski.

Junioripelaajien vanhemmista muutos ei kuulosta hyvältä.

– Jotenkin haluaisi luottaa siihen, että jollain tavalla kontrolloidaan sitä, että omien lasten kuljettajat ovat päteviä, sanoo Marja Kurki.

– Kun on pitkiä matkoja ja ajetaan huonoissa keliolosuhteissa, niin kyllä aina mietityttää, että he varmasti pääsevät turvallisesti perille, sanoo Marja Hawas.

Pelaajan vanhempi kelpaisi kuljettajaksi

Roni Lehmuskoski voisi kuvitella hyppäävänsä bussin kyytiin, vaikka kuljettajana olisi pelaajan vanhempi.

– Jos jollain isällä olisi linja-autokortti, niin eiköhän hän osaisi meitä turvallisesti kuljettaa, Lehmuskoski sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että myös linja-autoliikenteessä otettaisiin käyttöön lento- ja raideliikenteen puolelta tuttu turvallisuusjohtamisjärjestelmä. Jos kuljetusyritykset velvoitettaisiin miettimään matkoihin liittyvät riskit, myös urheiluseurojen ja koululuokkien olisi helpompi tilata turvallisia kuljetuksia.