Tornion historiaa voi nyt kuulla ja haistaa

Tornionlaakson maakuntamuseon uudessa näyttelyssä pääsee tutustumaan Tornion historiaan äänien ja hajujen kautta. Aistitko kaupungin? -näyttelyyn on luotu kokemuksia 1800-luvulta nykypäivään saakka.

Tornio
Tornionlaakson maakuntamuseo
Kyösti Vaara / Yle

Aistitko kaupungin? -näyttelyyn astuessa voi kuulla tutut kirkonkellot ja nuuhkaista lasipurkista esimerkiksi saapasrasvan hajua. Tornionlaakson maakuntamuseossa on haluttu luoda kävijälle kokonaisvaltainen kokemus siitä, millainen Tornio on joskus ollut ja mitä se on nykyään.

Äänimaisemassa vilahtelee hevoskärryjä, linnun viserrystä ja autojen melusaastetta. Ihmisten äänet muuttuvat nykypäivään mentäessä kansainvälisemmiksi.

– Vanhaan Tornioon mahtuu taustalle ihmisten ääntä ja hevosia. Nykyajan Torniossa kuuluu auton ääniä ja kansainvälistä keskustelua, joka on tallennettu viime suurpilkeiltä. Yhdistävänä kokonaisuutena toimivat kirkon kellot, sanoo äänisuunnittelija Janne Vahtola.

Torniolaisen nenä tunnistaa mäskin

Näyttelyyn on koottu erilaisia hajuja, jotka liittyvät vahvasti Tornion kaupungin historiaan. Erityisesti mäskin haju tuo kaupunkilaisille monenlaisia muistoja mieleen.

Vt. museonjohtaja Minna Heljalan mukaan näyttelyyn haluttiin tuoda mukaan myös hajut, sillä ne ovat osa historiaa.

– Hajut ovat asioita, jotka ovat ihmisen muistissa hyvin vahvoja elementtejä. Jotkut hajut tuovat meille lapsuudesta mieleen vahvoja tunne-elämyksiä, jokin haju liittyy esimerkiksi mummoon tai johonkin tapahtumaan.

Miltä 1800-luvun kahvipöytäkeskustelu kuulostaisi?

Näyttelyä varten autenttisen ääni- ja hajumaailman luomisessa oli paljon pohdittavaa. Esimerkiksi kaupungin haju on muuttunut suuresti vuosisatojen aikana eikä 1800-luvulla olleita ääniä ole voitu tallentaa.

– Olisi ollut hienoa saada ääntä, jossa 1800-luvun hienostorouvat istuisivat kahvipöydän äärellä ja keskustelisivat sen ajan puhetyylillä päivän kiinnostavimmista asioista. Sellaista ei kuitenkaan voi tehdä tänä päivänä, sillä kielikin muuttuu eikä vastaavaa tilannetta ole tallennettuna missään, Vahtola toteaa.

Aistitko kaupungin? -näyttely on avoinna Tornionlaakson maakuntamuseossa syyskuun alkupuolelle saakka.