Puukontekijä hakee harvemmin kahvapuunsa itse metsästä – "Suosituin materiaali on kuvioinen puu"

Erilaisia Tommi-puukkoja on taottu Hyrynsalmella jo monien vuosikymmenien ajan. Perinteikkäitä puukkoja on monia eri tyylisiä, mutta huolellinen toteutus ulkonäössä on niille kaikille yhtenäistä.

ilmiöt
Puupaloja, joista tehdään kahvoja Tommi-puukkoihin.
Elli Tervo / Yle

Puukosta tulee ensimmäisenä mieleen terä, mutta kahva on tärkeä terän jatke. Se on välttämätön, ja jos se on käteen sopiva niin vielä parempi, Tommi-puukkojen tekijä Mauri Heikkinen Hyrynsalmelta toteaa.

Arkikäytössä olevissa puukoissa ei ole niinkään väliä kahvan materiaalilla; puu kuin puu välttää. Kilpailuissa materiaalivalinnoilla on väliä. Esimerkiksi visakoivu tai raita ovat kauniita kuvioinniltaan, ja jotkut puukontekijät tekevät lisäksi koristeellisempia sorkoupotuksia ohuilla messinkisuikaleilla kahvaan.

– Puukkoja tehdään monenlaisista seoksista, metalliliuskoista ja muovista. Porojen ja hirvien sarvia käytetään myös paljon. Lapinpuukkojen kahvat on melkeen järkejään tehty poronsarvesta. Muuten suosituin materiaali on kuvioinen puu.

– Jos tekee kahvaa tuohesta, kannattaa ottaa samasta puusta tai tuohilevystä. Jos ottaa toisesta puusta niin värisävyissä on eroja, Heikkinen muistuttaa.

Tommi-puukkoja.
Tommi-puukoissa ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä kahvaa, vaan tyylejä on monia.Elli Tervo / Yle

Hyvä puumateriaali kahvaan on tekijälle tärkeä. Esimerkiksi raitavisa on puumateriaalina sellainen, että se näyttää hyvältä päällepäin, mutta kun rupeaa tekemään ja hiomaan muotoja, sieltä paljastuu usein reikiä. Itse käytän enemmän visakoivua, kun sitä saa Suomesta, Heikkinen sanoo.

– Takavuosina metsissä oli raitavisaa mistä ottaa, niin kyllä sitä tuli itsekin käytettyä. Nykyään metsät on suurinpiirtein käsiteltyjä, myös ne vanhat metsät. Raita kasvattaa pahkan yleensä korpikuusikon seutuvilla, kun taas kuivalla kankaalla raitaan ei tule sellaista kuviota siihen, mikä on hieno kahvoissa.

Kokonaista pahkaa ei kannata ostaa

Nykyään kahvoja varten tarvittavat puut ostetaan useimmiten eikä haeta metsästä itse. Markkinoilla on myös paljon ulkomaalaista puuta, joista jotkut ovat kalliita. Esimerkiksi täysin musta eebenpuu on arvokasta, ja siitä tehdään harvoin koko kahvaa, vaan enemmän koristeluita.

Raita kasvattaa pahkan yleensä korpikuusikon seutuvilla.

Mauri Heikkinen

Heikkinen ei usko, että myyjät koettavat huiputtaa ostajia.

– Jos ostaa kokonaisena pahkan, se voi olla sisältä laho. Myyjäkään ei voi tietää sitä etukäteen, niin se on vähän sellaista arpapeliä.

Pahkat kannattaakin ostaa sen takia leikattuna pienemmiksi paloiksi, jotta säästyy ikäviltä yllätyksiltä.

– Joskus aikoinaan tuli maksettua turhasta. Siinähän sen sitten oppii.