1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ollako EU:ssa vai eikö olla? Näin äänestäisivät Hyacinth Bucket, Bridget Jones ja James Bond

Mielipidemittausyritys YouGov on selvittänyt, miten brittiläiset televisio- ja kirjallisuushahmot äänestäisivät tämän päivän kansanäänestyksessä.

Ulkomaat
James Bond ja Hyacinth Bucket kuvakollaasi.
James Bond ja Hyacinth BucketYle Uutisgrafiikka / Metro-Goldwyn-Mayer ja Yle Kuvapalvelu

Britit ratkovat parhaillaan vaaliuurnilla maansa EU-kohtaloa. Kansalaisten mieliin ovat viime viikkoina yrittäneet vaikuttaa niin poliitikot, liikemiehet kuin julkkiksetkin.

Esimerkiksi näyttelijät Benedict Cumberbatch ja Emma Thompson ovat ottaneet kantaa EU:ssa pysymisen puolesta. Michael Caine taas on puolustanut EU:sta eroamista.

Mutta miten brittiläiset televisio- ja kirjallisuushahmot mahtaisivat äänestää? Mielipidemittausyritys YouGov on selvittänyt asian.

Alla olevasta grafiikasta voit katsoa, kuka olisi todennäköisin jäämään EU:hun (Bremain) ja kuka mieluiten irrottautuisi siitä (Brexit). Tulokset perustuvat siihen, kuinka britit uskoisivat hahmojen äänestävän.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Dibleyn kirkkoherra -ohjelman kirkkoherra Geraldine Granger äänestäisi brittien mielestä todennäköisimmin EU:hun jäämiseksi. Kovana kakkosena tulee 1980-luvun suosikkisarjan Kyllä, herra ministeri valtiosihteeri Sir Humphrey Appleby ja kolmantena lastenkirjojen täydellinen Maija Poppanen.

Kaikista innokkaimmin EU:sta pyrkisi puolestaan eroon Pitkän Jussin majatalo -komedian Basil Fawlty 1970-luvulta. Toisena on Eastenders-sarjan Pat Butcher ja kolmantena Pokka pitää -sarjan Hyacinth Bucket.

Joidenkin hahmojen uskotut kannat jakavat brittejä rajusti, kuten itse kysymyskin. 22 prosenttia briteistä esimerkiksi uskoo, että Puuha-Pete äänestäisi EU:ssa pysymiseksi, mutta lähes yhtä moni, 21 prosenttia uskoo, että hän äänestäisi siitä eroamiseksi.

Myös Konttorin David Brentin ja Harry Potter -kirjojen opettaja Minerva McGarmiwan uskottu mielipide jakaa brittejä. YouGovin alkuperäisessä kyselyssä oli mukana 30 fiktiivistä hahmoja. Voit katsoa koko listan täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi